woensdag 8 december 2021

Alles over Dordrecht

Vier eposities en boek van beeldend kunstenaar Will Ferwerda

19 september 2011

DORDRECHT – Vier exposities in drie plaatsen tekenen de komende maanden vijftig jaar beeldende kunstenaarschap van Dordtenaar Will Ferwerda (70). De aftrap geeft burgemeester Arno Brok in Dordrecht op zaterdag 8 oktober - om drie uur - in atelier Vader Tijd aan het Vlak 2. Hij opent dan de expositie Impuls 1. Daarna volgen  impuls 2 en 3  rond het werk van Will Ferwerda in Den Haag en Gorkum. 

 Vooral Gorkum is historische gezien van belang. Bijna vijftig jaar geleden verbod de toenmalige burgermeester, Ridder van Rappard, een expositie van Will Ferwerda.  De ridder vestigde er zijn landelijke naam mee als een fatsoenrakker, die op zijn eigen wijze met de tijdgeest van de jaren zestig wilde omgaan.

De kunstenaar heeft een vaste verklaring voor de historie van toen. ,,Ik werk zelf  al vijftig jaar compromisloos.”  Dat toonr hij  in schilderijen, grafiek, hout- en bronssculpturen.  De exposities geven dan ook via Impuls 1-2-3 een tijdsbeeld van het werk van de beeldend kunstenaar Will Ferwerda..

Hij mag ook strijdbaar worden genoemd. Vanuit een eigen levenshouding heeft Ferwerda de kracht ontwikkeld om op te roeien tegen de stroom van zijn tijd.  De bestuurders van toen waren volgens hem soms de regenten van hun tijd, maar de bestuurders van nu openen zijn exposities. De resultaten van zijn creativiteit mogen – met de kennis van nu – ook baanbrekend worden genoemd. Een beeldbiografie over het leven en werken van Will Ferwerda illustreert dat en komt  op 8 oktober officieel uit.

 Dit Ferwerda-boek is mede mogelijk, omdat er bij zijn leven al een stichting bestaat, onder voorzitterschap van Paul Engelsman. De stichting onder de naam Will Ferwerda foundation wil de creatieve nalatenschap van de kunstenaar passend en blijvend beheren. Will Ferwerda en zijn erfgenamen zijn blij dat het werk zo in de toekomst in vertrouwde handen blijft.

 In de jaren zestig van de vorige eeuw werd Ferwerda landelijke nieuws.  Nadat de toenmalige burgemeester van Gorkum, Ridder Van Rappard,  een openbare expositie van het werk van Ferwerda verbod, kreeg de kunstenaar alle aandacht. Over deze voor hem roerige tijd hebben landelijk- bekende auteurs vlammende stukken geschreven: Godfried Bomans, Simon Vinkenoog, Cees Nooteboom, Helen Knopper en Cees Buddingh’. De beeldbiografie gaat ook op die fase van het werkzaam leven van de kunstenaar nader in.

De kunstenaar voelde zich toen afgewezen door ,,zijn” Gorkum en liet zich – zoals hij dat zelf onder woorden bracht  - verbannen naar Dordrecht. Hij ontwikkelende in deze voor hem nieuwe plaats zijn eigen stijl verder vanaf rond 1970 en voelt zich er ook helemaal  thuis. Ferwerda groeide snel uit een bekende, strijdbare Dordtenaar die ook opkwam voor kunstenaarsbelangen. Het woord actie en kunst was voor hem een vanzelfsprekende combinatie, zo bleek uit het spraakmakende tijdschrift AXI-bulletin.

De Gorkumse gemeenschap was echter  ,,hun zoon” Will Ferwerda niet vergeten. Verschillende kunstwerken zijn de laatste jaren door de gemeente Gorkum aangekocht.

Ferwerda krijgt de komende tijd nog meer een plek in het collectief geheugen van de plaats waar alles in de jaren zestig begon:  Hij exposeert in het museum van Gorkum en gelijktijdig in het Stadhuis van Gorku. Hij voelt zich dan ook weer helemaal welkom. Na de opening op 8 oktober in Dordrecht, volgt op 3 november ,,zijn” Gorku. Daarvoor zal werk al vanaf 22 oktober worden geëxposeerd in de Pulchri Studio, Lange Voorhout te ’s-Gravenhage.

Deel dit bericht met je vrienden!