dinsdag 3 augustus 2021

Alles over Dordrecht

Na 150 jaar gaat vergadering van Gelovigen in Dordrecht verder als Immanuel

13 september 2011

DORDRECHT - Na ruim 150 jaar is de kerk de Vergadering van Gelovigen verder gegaan in gebouw Patrimonium in Dordrecht als Gemeente Immanuel. Dat houdt volgens waarnemers in, dat de kerk meer evangelisch is geworden. De liturgie ademt nog de traditie uit van de broeders van de vergadering, zoals die in de negentiende eeuw in Nederland in tijden van het Réveil begonnen. Dat betekent dat vooraf een dienst niet strak wordt georganiseerd en dat er veel ruimte is voor de werking van de Heilige Geest.

In het verleden was de vergadering te vinden aan de Cornelis de Wittstraat 64 in Dordrecht. In de jaren zeventig van de vorige eeuw volgde de verhuizing naar de Breestraat in het centrum en werd Patrimonium de thuisbasis. Zowel reformatorische als evangelische denkbeelden hadden een plek in de gemeente.

Pakweg tien jaar geleden vertrok wel een deel van de gemeente als Vergadering naar de Petruskapel op de Staart. De Vergadering in het centrum ontwikkelde zich verder.  Deze ontwikkeling in Dordrecht stond niet op zichzelf. Ook in Duitsland konden traditionele gelovigen en mensen die met het behoud van kernwaarden in het geloof met de tijd willen meegaan, niet altijd meer samen vergaderen.

De gemeente de Vergadering, die zich in beginsel geen kerk wil noemen, werd in het verleden vaak landelijk vertegenwoordigd door prof. Willem Ouweneel en uitgever Henk Medema.

Op de nieuwe website wordt dat alles op de volgende wijze verklaard: (bron: website Immanuel):

"We zijn een deel van Gods gemeente in Dordrecht. Wij komen voort uit de traditie van de Vergadering van Gelovigen. We willen in deze tijd op een aantrekkelijke wijze vorm en inhoud geven aan het gemeente zijn.

Wij zijn een gemeente die op eenvoudige wijze Jezus Christus in het centrum wil plaatsen van ons persoonlijke en gemeenschappelijke leven. Dat doen we, omdat we ontdekt hebben dat God ons zo geweldig lief heeft, dat Hij zijn enige Zoon gegeven heeft om aan een kruis te sterven en ons zo met Hem te verzoenen. Daardoor kunnen wij nu leven in een persoonlijke relatie met God als vader, met zijn zoon Jezus Christus en met de Heilige Geest.

Wij hebben onze visie uitgewerkt in een missie, vijf pijlers, en in praktische richtlijnen voor onze dagelijkse wandel met God en voor onze omgang met elkaar."

Deel dit bericht met je vrienden!