Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gemeente Dordrecht introduceert eerste eigen elektrische auto'
11sep 2011

Gemeente Dordrecht introduceert eerste eigen elektrische auto

DORDRECHT - Vrijdag 9 september hebben de wethouders Wagemakers (Duurzaamheid) en Reynvaan (Stadsbeheer) de nieuwe elektrische auto van de gemeente Dordrecht feestelijk geïntroduceerd. Het is een kleine vrachtauto met een laadkraan die wordt ingezet voor het onderhoud in de stad. Meerdere gemeenten in Nederland maken al gebruik van elektrische auto’s, maar de elektrische laadkraan maakt deze auto juist zo uniek.

De gemeente Dordrecht heeft duurzaamheid als speerpunt benoemd. Samen met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties werkt Dordrecht aan een duurzame stad. De gemeente wil daarbij zelf het goede voorbeeld geven door haar eigen bedrijfsvoering te verduurzamen, onder meer door met een schoner wagenpark te gaan rijden.

Duurzame auto
De aanschaf van een elektrische auto is een flinke investering, maar de gemeente verwacht hem op termijn terug te verdienen. De elektrische vrachtauto heeft flinke voordelen: een afname van 98% fijnstof, 87% stikstofoxiden en 21% broeikasgassen, bijna totale reductie van het motorgeluid en een besparing van 1000 liter brandstof per jaar. De gemeente heeft berekend dat de elektrische auto op langere termijn net zo duur is als een dieselauto.

Wat doen we nog meer?
Naast de aanschaf van de nieuwe vrachtauto, neemt de gemeente ook andere maatregelen om haar wagenpark duurzamer te maken. Zo krijgen alle dieselauto’s die niet binnen drie jaar worden vervangen een roetfilter. De komende jaren kijkt de gemeente ook naar de mogelijkheden om het aantal auto’s te verminderen. Dordrecht heeft ook de mogelijkheid onderzocht om over te stappen op aardgasauto’s. Op het Eiland van Dordrecht is er alleen (nog) geen aardgasvulpunt, waardoor deze optie voorlopig is afgevallen.

Met de nieuwe elektrische auto doet de gemeente ervaringen op die worden gebruikt bij de aanschaf van volgende auto’s. Afhankelijk van de ervaringen kan de gemeente in de toekomst kiezen voor elektrische auto’s of bijvoorbeeld auto’s op aardgas of biomassa.

Waar wordt de auto ingezet?
Het serviceteam van de sector Stadsbeheer die de Wijklijnmeldingen in het centrum oplossen, gaat het nieuwe vrachtautootje gebruiken. Hij wordt juist in de binnenstad ingezet, omdat hier meer overlast wordt ervaren van lawaai en uitlaatgassen.Deel dit bericht met je vrienden!