Alles over Dordrecht...
06sep 2011

Hoe leer je kinderen omgaan met de digitale wereld?

DORDRECHT - Lezing over opvoeden in Het Hof

In het kader van de tentoonstelling ‘Speeltijd! Speelgoed toen en nu’, organiseert Erfgoedcentrum DiEP woensdagavond 14 september twee lezingen over opvoeden. De eerste lezing gaat over de vele verschillende visies die er sinds de naoorlogse periode leven over goed ouderschap. Tijdens de tweede lezing komt een belangrijk opvoedkundig vraagstuk van deze tijd aan de orde: hoe leer je kinderen omgaan met de digitale wereld?

Opvoeden is in de naoorlogse periode een ‘hot item’. En als je de verschillende ideeën over opvoeden naast elkaar legt, zie je tal van visies op goed ouderschap. Wat zijn de ideeën anno 2011 en hoe verhouden die zich tot een halve eeuw geleden? Is er veel veranderd of geldt dr. Spock nog steeds als de ultieme opvoedgoeroe? Wat moesten ouders vroeger over hebben voor hun kroost en wat moeten ze nu wel en niet doen volgens de vele opvoeddeskundigen die zich laten horen? Janneke Wubs, docent en onderzoeker aan de Haagse Hogeschool, zet al dit moeten en mogen naast elkaar en geeft een beschouwing op de actuele trends.

Communiceren via computer, laptop, iPad en smartphone
De digitale wereld heeft niet alleen invloed op de tijdsbesteding van ouders en kinderen, maar ook op de verhoudingen binnen het gezin. De tweede lezing, door dr. Justine Pardoen, gaat in op vragen als: hoe ga je om met de digitale jeugdcultuur? Hoe ga je binnen het gezin met elkaar om als elk gezinslid via computer, laptop, iPad en smartphone communiceert? Welke consequenties heeft dit, niet alleen voor pubers maar ook voor kleine kinderen voor wie internet al de gewoonste zaak van de wereld is. Hoe begeleid je kinderen op een positieve manier, hoe leer je ze om op een verrijkende manier gebruik te laten maken van alle mogelijkheden en hoe maken we van internet weer kinderspel? Justine Pardoen is hoofdredacteur van Ouders Online en geeft een heldere visie op digitale opvoeding anno nu en geeft een kijkje in de toekomst.

Uiteraard is er na de lezingen gelegenheid tot het stellen van vragen

Woensdag 14 september, Het Hof, 20.00 uur. Gratis entree. Graag vooraf aanmelden via 078-7708710 of activiteitendiep@dordrecht.nlDeel dit bericht met je vrienden!