maandag 6 december 2021

Alles over Dordrecht

Munten uit Dordrecht onderdeel van goudschat Serooskerke

29 augustus 2011

DORDRECHT - In een boekje over de Goudsvondst van Serooskerke, die Nederland begin 1966 in de ban had, wordt Dordrecht ook genoemd.

Een bericht uit Zeeland: In Dordrecht geslagen munten waren onderdeel van de goudschat, die in januari 1966 in de grond van Serooskerke op Walcheren werd gevonden. Dordrecht wordt daarom genoemd in een boekje over de goudschat, dat recent  werd uitgegeven.

In januari 1966 was de muntenvondst internationaal nieuws.

Tijdens het rooien van prei  op een veldje aan de Dorpsstraat (nu Torenstraat) kwamen de eerste munten boven de grond. Daarna ontstond iets van een goudkoorts in het dorp midden op Walcheren.

De jongste munt uit de Zeeuwse klei dateerde uit 1622 en Dordtse historie kwam ook uit de klei.
Dat was niet vreemd. Dordrecht was in die tijd namens de Staten van Holland een belangrijke plaats waar munten werden geslagen en wel aan de Munt. De muntslag ging lange tijd in de Republiek der Zevende Verenigde Nederlanden en in Dordt nog met de hand tot ver in de zeventiende eeuw. ,,De Staten van Holland waren in 1670 de eersten die besloten tot mechaniseren van de muntslag van het munthuis van Dordrecht”,  aldus het boekje over de goudschat van de hand van Frans  van den Driest.  Tot 1806 werden in Dordrecht munten geslagen.  Het gebouw staat er nog en de meest bekende gebruiker is de muziekschool.

Het boekje over de goudschat  - dat is verschenen onder verantwoordelijkheid van de Dorpsraad Serooskerke en de stichting kunst- en cultuurroute midden Walcheren - staat niet op zichzelf. Alhoewel volgens de gemeente Veere, waaronder Serooskerke valt, de vondst van het goud tot het DNA van het dorp behoort, markeerde lange tijd niets de vindplaats.

Vorig jaar  mocht de voorzitter van het Platform Stedelijke herdenking uit Dordrecht, Hans Berrevoets, de jaarlijkse kunst- en cultuurroute openen. Hij stelde toen voor om de plaats van de goudvondst naast de oude brandweerkazerne te  markeren. Onlangs werd een plaquette onthuld aan de gevel van drukkerij Van Keulen in Serooskerke. Dat bedrijf staat op de grond van het goud.

Dordtse munten onderdeel

van goudschat Serooskerke

DORDRECHT – In Dordrecht geslagen munten waren onderdeel van de goudschat, die in januari 1966 in de grond van Serooskerke op Walcheren werd gevonden. Dordrecht wordt daarom genoemd in een boekje over de goudschat, dat recent  werd uitgegeven.

In januari 1966 was de muntenvondst internationaal nieuws.

Tijdens het rooien van prei  op een veldje aan de Dorpsstraat (nu Torenstraat) kwamen de eerste munten boven de grond. Daarna ontstond iets van een goudkoorts in het dorp midden op Walcheren.

De jongste munt uit de Zeeuwse klei dateerde uit 1622 en Dordtse historie kwam ook uit de klei.
Dat was niet vreemd. Dordrecht was in die tijd namens de Staten van Holland een belangrijke plaats waar munten werden geslagen en wel aan de Munt. De muntslag ging lange tijd in de Republiek der Zevende Verenigde Nederlanden en in Dordt nog met de hand tot ver in de zeventiende eeuw. ,,De Staten van Holland waren in 1670 de eersten die besloten tot mechaniseren van de muntslag van het munthuis van Dordrecht”,  aldus het boekje over de goudschat van de hand van Frans  van den Driest.  Tot 1806 werden in Dordrecht munten geslagen.  Het gebouw staat er nog en de meest bekende gebruiker is de muziekschool.

Het boekje over de goudschat  - dat is verschenen onder verantwoordelijkheid van de Dorpsraad Serooskerke en de stichting kunst- en cultuurroute midden Walcheren - staat niet op zichzelf. Alhoewel volgens de gemeente Veere, waaronder Serooskerke valt, de vondst van het goud tot het DNA van het dorp behoort, markeerde lange tijd niets de vindplaats.

Vorig jaar  mocht de voorzitter van het Platform Stedelijke herdenking uit Dordrecht, Hans Berrevoets, de jaarlijkse kunst- en cultuurroute openen. Hij stelde toen voor om de plaats van de goudvondst naast de oude brandweerkazerne te  markeren. Onlangs werd een plaquette onthuld aan de gevel van drukkerij Van Keulen in Serooskerke. Dat bedrijf staat op de grond van het goud. Hans Berrevoets kreeg op omroep Zeeland de kans om te vertellen dat de plaquette een passende vorm is om historische erfgoed te laten behoren tot het collectief geheugen.

PZC, Omroep Zeeland en HAH-bladen volgden de onthulling van de plaquette en de presentatie van het boekje met een Dordtse link.

Deel dit bericht met je vrienden!