Alles over Dordrecht...
19jul 2011

Literaire stichting Perspectief gaat verhuizen

DORDRECHT - De literaire stichting Perspectief - met wijlen Joop van Halen als grondlegger - pakt de verhuisdozen aan het Steegoversloot in. Op vrijdag 29 juli zal de penningmeester van de stichting - Floor Fluit - om elf uur de sleutel van het kantoorpand teruggeven aan de eigenaar.

Vanaf maandag 1 augustus zal de literaire stichting, waarmee ook het Buddinghgenootschap een relatie heeft, werken vanuit het pand aan de Groenmarkt 153 van de centrale bibliotheek.
Ook volgens de ontwerp-cultuurnota van wethouder Jasper Mos past perspectief prima onderdak bij de bieb.

De stichting neemt afscheid van een eigen positie, waarvan de historie zeventien jaar geleden begon.

In februari 1994 opende wethouder Dirk ten Veen het pand voor de literaire stichting aan het Steegoversloot. Ook burgemeester Jan Noorland was erbij.

Joop van Halen
Eén naam is vooral verbonden met dat pand en de tijd waaraan op de grens van juli en augustus 2011 een einde komt:: Joop van Halen.

Wijlen Joop van Halen had vernieuwende ideeën om letteren aan de man en vrouw te brengen. Hij had ervaring opgedaan met culturele activiteiten in buurthuis De Keet in Sterrenburg, dat later het sociaal cultureel centrum werd.
Van Halen zorgde voor alerlei literaire initiatieven in de stad.

Momenteel is Casper Markesteijn de voorzitter van de stichting perspectief.

Dichter Kees klok schreef in 2007 over de betekenis van Joop van Halen: ,,Niet Huijser, maar wijlen Joop van Halen nam het initiatief tot de oprichting van het Buddingh’ Genootschap. Joop van Halen kan in literair opzicht gezien worden als de opvolger van Bobby Kinghe. Hij richtte de stichting Perspektiek/Deletterenspreken op en nam met die organisatie het voortouw bij tal van literaire activiteiten in Dordrecht. Zonder Joop van Halen zou het literaire leven van Dordrecht aanzienlijk kariger zijn. Gelukkig zetten anderen na zijn veel te vroege overlijden zijn levenswerk voort, zoals te zien is op www.deletterenspreken.nl is ook de Debutantenprijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor het beste prozadebuut is een initiatief van Joop.

Waarvan Kees Klok niet alleen Perspectief in de geschiedenis plaatst, maar ook Joop van Halen, die heel wat uren heeft liggen aan het Steegoversloot, waarvan de literaire deur dicht gaat.

De bibliotheek heeft het in de doelstelling staan om perspectief aan een goed onderdak te helpen. De literaire geschiedenis wordt ook door de bieb beheerd, zoals blijkt uit de activiteiten rond Buddingh' en in december rond Godfried Bomans.Deel dit bericht met je vrienden!