Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'CU/SGP wil starterslening voor woningzoekenden'
14jul 2011

CU/SGP wil starterslening voor woningzoekenden

DORDRECHT - ‘De Dordtse huizenmarkt lag de afgelopen tijd op zijn gat. Omdat door het kabinet de overdrachtsbelasting tijdelijk is verlaagd, is juist nu het moment daar om de Dordtse huizenmarkt extra te stimuleren’ aldus raadslid Sandra Catsburg.

Commissielid Pieter Verhoeve vult aan: ‘Dordrecht heeft de laagste huizenprijzen van de regio. Starters op de woningmarkt, bijvoorbeeld studentenkoppels, kunnen hier tegen een lage prijs een woning kopen. Door de steeds strengere hypotheekregels van de banken wordt het hen echter heel moeilijk gemaakt.

De gemeente kan hen met een lening tegen vriendelijke rente tegemoet komen.’ Catsburg vindt dat de maatregel hard nodig is. ‘De bevolking vergrijst en verkleint. Toch ligt Dordrecht centraal tussen wereldsteden als Rotterdam en Antwerpen. We hebben een complete stad. Het moet lukken om jonge stellen naar Dordrecht te halen en te binden. Buurgemeente Zwijndrecht heeft ook deze lening en die is daar succesvol.’

Het argument dat het geld op zou zijn, is volgens Verhoeve onjuist. ‘Dordrecht heeft nog wel financiële buffers. Het geld is niet op, maar moet anders worden verdeeld. Deze maatregel kost de gemeente hooguit renteverlies, terwijl de lokale economie een plus krijgt. De makelaar, de notaris en de bouwmarkt liften mee op een groeiend aantal starters.’

Cees Bor, directeur van Makelaardij Woonkoers, is in zijn nopjes met het voornemen van de CU/SGP fractie. 'Een starterslening is een uiterst geschikt middel om de woningmarkt te stimuleren. Met een starterslening worden niet alleen starters geholpen bij het aankopen van een woning, maar ook mensen die doorstromen zijn enorm geholpen. Als er een woning wordt verkocht aan een starter, dan heeft dat in circa 80% van de gevallen gevolgen in de keten (doorstroming). Vaak kunnen mensen middels een starterslening net wel kopen, die nu net buiten de boot vallen. Een koopwoning is een prima spaarpot en een goede opstap naar het opbouwen van eigen kapitaal.Deel dit bericht met je vrienden!