Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Uniek WMO-project in Dordrecht'
27jun 2011

Uniek WMO-project in Dordrecht

DORDRECHT - Afgelopen donderdag hebben de eerste vrijwilligers van het project Vrijwillige Inzet Thuisbegeleiding een certificaat ontvangen van wethouder Wagemakers. De vrijwilligers zijn allemaal aan een kwetsbaar gezin of burger gekoppeld die ze gaan ondersteunen in hun thuissituatie.

Het project Vrijwillige Inzet Thuisbegeleiding
Helpen bij het ordenen van een rommelige administratie, samen boodschappen doen en een gezonde maaltijd bereiden, samen goedkope en leuke uitstapjes verzinnen die het gezin kan ondernemen of gewoon een luisterend oor bieden. Dit zijn voorbeelden van dingen die het “maatje” en het gezin kunnen ondernemen.
De vrijwilligers van dit project gaan als vrijwillige thuisbegeleiders aan de slag bij kwetsbare gezinnen en burgers in Dordrecht. Het doel van dit project is om kwetsbare, Dordtse medeburgers te helpen bij het verbeteren van hun zelfredzaamheid. De vrijwilligers zijn geen professional, maar een gelijkwaardige medeburger, een “maatje” van het gezin of burger.

Uniek voor Nederland
Wethouder Wagemakers noemt het project uniek voor Nederland. Om de gevolgen van de maatregelen in de AWBZ en een aantal te verwachte ontwikkelingen in de samenleving het hoofd te bieden werden maatschappelijke organisaties in Dordrecht uitgenodigd om een projectvoorstel in te dienen, gericht op maatschappelijke ondersteuning van kwetsbare burgers. Vrijwillige Inzet Thuisbegeleiding is een van de projecten die in dit kader opgezet is. Het is een gezamenlijk project van MEE, DWO en Stichting Maatschappelijk Welzijn. Deze intensieve  samenwerking tussen drie maatschappelijke organisaties is uniek in Nederland, net als de inzet van vrijwilligers als aanvulling op de professionele thuisbegeleiding. Wethouder Wagemakers is erg lovend over het project en het werk van de vrijwilligers. Hij verwacht dat dit Dordtse project een goed voorbeeld zal zijn voor andere gemeenten en veel navolging zal krijgen. 

Aan de slag!
De vrijwilligers hebben eerst een grondige training gevolgd om dit niet gemakkelijke werk uit te kunnen voeren. Ervaren trainers van MEE, Stichting Maatschappelijk Welzijn en DWO hebben de vrijwilligers gedurende acht bijeenkomsten klaargestoomd voor de praktijk. Als bewijs van hun training hebben de vrijwilligers donderdag 23 juni een certificaat uit handen van wethouder Wagemakers ontvangen. De wethouder sprak zijn waardering uit voor het werk dat de vrijwilligers gaan doen en de investering die de vrijwilligers al gedaan hebben voor dit project en die ze nog zullen gaan doen. De vrijwilligers zijn allemaal gekoppeld aan een kwetsbaar gezin of kwetsbare burger. Een aantal zijn al in de praktijk aan de slag gegaan en een aantal gaan dat vanaf deze week doen. Ze zijn allemaal erg enthousiast en gemotiveerd om de kwetsbare medemens te ondersteunen.

Wilt u meer informatie over dit project? Of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Kijk op de website van DWO Vrijwilligers Vacaturebank www.vrijwilligoppad.nl of neem contact op met Lisette Kleinendorst via 078-6481888 of l.kleinendorst@dwo.nl.Deel dit bericht met je vrienden!