Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Albert Schweitzer ziekenhuis sluit boekjaar 2010 af  met positief resultaat van 7 miljoen euro'
17jun 2011

Albert Schweitzer ziekenhuis sluit boekjaar 2010 af met positief resultaat van 7 miljoen euro

DRECHTSTEDEN - Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft het boekjaar 2010 afgesloten met een positief bedrijfsresultaat van 7 miljoen euro, bij een totale omzet van 269 miljoen euro. ,,Een mooi resultaat”, zegt bestuursvoorzitter Pier Eringa. ,,Het markeert de verder toenemende financiële gezondheid van dit ziekenhuis. Die gezondheid is een voorwaarde om onze patiënten te kunnen blijven bedienen met een breed pakket zorg, van hoge kwaliteit, dichtbij huis.”

Het positieve financiële plaatje komt voort uit onder meer een toegenomen productie (meer zorg), een betere kostenbeheersing (onder meer door ‘slimmere’ inkoop) en eenmalige meevallers. Zowel het aantal dagopnames als het aantal opnames van patiënten steeg in 2010 met 6 procent.

Het weerstandsvermogen of eigen vermogen is door het positieve resultaat toegenomen van 8,2 procent van de omzet tot 9,9 procent. Het Albert Schweitzer ziekenhuis streeft ernaar om deze financiële reserve de komende jaren nog aanzienlijk verder op te schroeven.

Eringa wijst erop dat het nu lopende boekjaar extra pittig wordt. ,,Vorig jaar hebben de Nederlandse ziekenhuizen met het Rijk geprocedeerd over het terugbetalen van budgetoverschrijdingen uit 2009. Die procedure hebben wij verloren. De bezuinigingsopdracht die daar voor ons uit voortvloeit – zo’n 8 miljoen euro – komt ten laste van het boekjaar 2011. We moeten dus heel goed blijven opletten.”

Voor de middellange en lange termijn denkt Eringa dat ziekenhuizen er niet alléén in kunnen slagen om de zorg betaalbaar te houden. ,,Patiënten worden ouder en hebben meer wensen. Dokters kunnen steeds meer. Deze trends zullen de zorg op termijn zo duur maken, dat we het niet meer redden met het snijden in de kosten. Van de politiek hoop en verwacht ik dat zij de komende jaren samen met ons nadenkt over fundamentele keuzes en ingrepen in het systeem.”

Eringa pleit ook voor extra aandacht voor preventie. ,,Patiënten gezond houden is veel goedkoper dan hen genezen. Wij willen steeds meer gaan inzetten op preventie als een van onze hoofdtaken, maar ook de overheid zou moeten nadenken over het belonen van een gezonde levensstijl.”

Het Albert Schweitzer ziekenhuis is onlangs geslaagd voor het zware kwaliteits- en veiligheidsexamen van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Het bijbehorende, vier jaar geldige certificaat is deze week officieel uitgereikt. Tevens heeft deze week de visitatie plaatsgevonden door de Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ). Naar verwachting verkrijgt het Albert Schweitzer ziekenhuis daarna het volwaardige lidmaatschap van deze selecte groep van ziekenhuizen, die hoogwaardige specialistische zorg leveren en een belangrijke rol spelen bij het scholen van artsen en behandelaars en in wetenschappelijk onderzoek.Deel dit bericht met je vrienden!