Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Eerste boek van Weda Ayubi uit Dordrecht, Het spel van het lot'
16jun 2011

Eerste boek van Weda Ayubi uit Dordrecht, Het spel van het lot

DORDRECHT - Het Spel van het Lot. Welke 24-jarige brengt haar levensverhaal nu uit in boekvorm? Een 24-jarige als Weda Ayubi in een rolstoel heeft er alle reden toe. Haar relaas werd afgelopen zaterdag, in aanweigheid van 120 genodigden en gastschrijvers Hulya Celik ( wereld zonder hemel) en Abkader Chrifi ( Strijd van een vreemde) , gepresenteerd en was even indrukwekkend als inspirerend. Ze schreef haar levensverhaal op en bracht het nu in de openbaarheid. Haar boek is uitgebracht met de hulp van Stichting Wezenlijk, opgericht voor mensen met een beperking die hun dromen met kunst en cultuur kunnen verwezenlijken.
 
Op zes-jarige leeftijd vlucht Weda Ayubi samen met haar ouders uit Afghanistan naar Nederland. Het gezin woonde acht maanden in een centrum voor asielzoekers bij Eindhoven en Leersum en kregen toen een nieuw thuis in de Gildenwijk in Gorcum.
Dat moest ook wel, want bij Weda was een tumor in de rug gevonden en na een tweede operatie bleken de zenuwen in de rug zo beschadigd dat ze in een rolstoel kwam. ‘Revalideren heeft geen zin, werd haar gezegd. Geef jezelf geen valse hoop. Je kunt je energie beter in je school steken.’ Dat deed ze dan ook. Ze zat op het Merewade College, begon aan een opleiding tot juridisch medewerkster. Op haar achttiende jaar en nam ze een ingrijpende beslissing.

‘Ik voelde mijn benen al die jaren, ik kon ze ook wel bewegen. Maar toen me verteld werd dat revalideren geen zin had, sprak ik geen Nederlands en mijn ouders ook nauwelijks. En hebben we het min of meer gewoon geaccepteerd. Op mijn achttiende ben ik er pas achteraan gegaan en kwam ik uiteindelijk terecht in revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht. Daar vroegen ze waarom ik niet meteen gekomen was toen ik zes of zeven was. Nu waren mijn spieren hun functie vergeten en moest ik van nul beginnen. Anders zou ik veel verder zijn geweest...’

Ze laste een studiepauze in en stortte zich een jaar volledig op haar revalidatie. Nu kan ze de trap op en af, ze kan een paar stappen zetten zonder krukken en loopt langere stukken bij iemand aan de hand. En naar school in Dordrecht, ze volgt inmiddels een hbo-opleiding Psychologie, rijdt ze in haar eigen auto. Misschien nog belangrijker: van het meisje dat altijd stil in een hoekje zat, dat zich schaamde voor haar handicap en de buitenwereld te confronterend vond, veranderde ze in een ondernemende en vrolijke jonge vrouw. ‘Ik was zó blij toen ik voor het eerst zelf een glas uit de kast kon pakken. Ik kijk tegenwoordig naar wat ik allemaal wél kan. Ik zit in een rolstoel, maar dat betekent niet dat ik geen leven heb.’ Haar aangrijpende levensverhaal is te lezen in haar boek Het Spel van het Lot.Deel dit bericht met je vrienden!