donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Drie ‘gastvrijheidssterren’ voor drie locaties van het Albert Schweitzer ziekenhuis

11 juni 2011

DORDRECHT / ZWIJNDRECHT / SLIEDRECHT- Ook dit jaar komt het Albert Schweitzer weer uitstekend naar voren in het beoordelingssysteem ‘Gastvrijheidszorg met Sterren’. De locaties Dordwijk, Zwijndrecht en Sliedrecht zijn elk afzonderlijk beloond met drie van de vier te behalen sterren. Het sterrensysteem is een waardering voor de kwaliteit van de gastvrijheidszorg in ruim tweehonderd zorginstellingen in Nederland. Eten, drinken, ambiance en gastvrijheid worden getoetst aan wel 600 criteria. 

De op 9 juni gepresenteerde ‘Sterrengids 2011’ is een soort ‘Michelingids voor de zorg’. Alle deelnemers zijn met hun profiel ook te vinden op www.zorgmetsterren.nl. Het boekwerk noemt als positieve punten over de locatie Dordwijk in Dordrecht onder meer het eigen initiatief van de medewerkers, het grote aantal vrijwilligers en de aanwezigheid van kunst. Lovende woorden zijn er voor het Meals-on-Wheels-maaltijdenconcept en speciale verwenmenu’s voor opgenomen patiënten.

De inspecteurs van de Sterrengids zijn daarnaast zeer te spreken over de verbouwing van Dordwijk: ,,Veel aandacht voor kleur, materialen en sfeer”. Over het kort geleden geopende restaurant wordt opgemerkt: ,,Prachtig, met een zeer ruim, verantwoord assortiment”.  En bij het kopje ‘opmerkelijk’ valt te lezen dat de Raad van Bestuur regelmatig in gesprek gaat met patiënten. Enkele punten van kritiek zijn de rommelige aanblik op de poliklinieken en weinig uitnodigende speelhoeken.

Zwijndrecht wordt geprezen als een ,,kleinschalig, vriendelijk aandoend ziekenhuis met ruime gratis parkeermogelijkheden’’. Sterker nog: de auditeurs hadden bij binnenkomst niet direct het idee dat het om een ziekenhuis ging. ,,Gezellige drukte, warm welkom.” Ook hier hulde voor de maaltijden en de coffeecorner. Kritiek is er op de bewegwijzering en op de vele aangeplakte instructies in het gebouw.

Sliedrecht mag bogen op zijn ,,ontspannen, welkome sfeer”. ,,Wachtkamers verzorgd met verse bloemen. Aandacht voor de individuele behoeften van de patiënt.” Ook hier kritiek voor losse aangeplakte papieren en de buitenkant van het gebouw, die wordt getypeerd als ‘onverzorgd’.

Facilitair manager Marion Doets van het Albert Schweitzer ziekenhuis zegt erg blij te zijn met de uitkomst. ,,We hebben weliswaar niet het maximale aantal sterren gescoord, maar als je de rapporten bekijkt, kun je zien dat we daar wel dicht tegenaan zitten. En als je meeweegt dat we ingrijpende verbouwingen en verhuizingen achter de rug hebben, dan doen we het toch heel goed. Wat ik zelf positief vind, is dat bij ons de initiatieven van de werkvloer komen. Gastvrijheid wordt niet van bovenaf opgelegd. We moeten het wel van bovenaf nog iets meer structureren en borgen. De minpuntjes moeten voor volgend jaar verholpen kunnen zijn. Het streven is: op naar de vier sterren.”

Gastvrijheidzorg met Sterren is een initiatief van LOC Zeggenschap in zorg, dat 2.200 cliëntenraden vertegenwoordigt van thuiszorginstellingen, woonzorgcomplexen, verzorgings- en verpleeghuizen, welzijn, geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang; Koksgilde Nederland, waar 450 hoofden voeding en facilitair managers bij aangesloten zijn; en B+B Vakmedianet, uitgever van de vakbladen Gastvrije Zorg en ZorgInstellingen. Het initiatief wordt ondersteund door onder meer de ministeries van VWS en LNV.
 

Deel dit bericht met je vrienden!