Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dordrecht vereerd met bezoek Bulgaarse minister en ambassadeur'
30mei 2011

Dordrecht vereerd met bezoek Bulgaarse minister en ambassadeur

DORDRECHT - De Bulgaarse minister Donchev heeft op vrijdag 27 mei 2011 een bezoek gebracht aan de gemeente Dordrecht. De minister werd vergezeld door de Bulgaarse ambassadeur, de heer Zlatin Trapkov. Minister Donchev is minister voor beheer van EU-fondsen. Dordrecht en Varna (Bulgarije, 333.000 inwoners) hebben sinds 2001 een stedenbandrelatie. Minister Donchev en het college van B&W hebben met elkaar van gedachten gewisseld over onder andere economische zaken.


Nauwe banden Dordrecht en Bulgarije
De contacten tussen Dordrecht en Bulgarije zijn stevig. Minister Donchev wilde met het college van B&W spreken over economische zaken en de mogelijkheden tot het benutten van EU-fondsen. Bulgarije krijgt in de periode 2007-2013 ca € 6,7 miljard EU-structuurgeld, dat wordt verdeeld over 7 operationele programma’s op het gebied van onder andere milieu, transport en versterking concurrentiekracht.

In 2007 trad Bulgarije toe tot de Europese Unie. Reeds ver daarvoor waren er al relaties tussen Dordrecht en de plaats Varna in Bulgarije. De eerste contacten werden gelegd in 1979. De samenwerking werd bezegeld in 2001. Op 6 mei 2011 is een delegatie van de gemeente Dordrecht nog in Varna geweest. Daar zijn (ver-)nieuwde afspraken gemaakt over samenwerking op het gebied van economie, onderwijs, cultuur en duurzaamheid.

Economie
Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden voor het aangaan van betrekkingen op het gebied van transport en logistiek in de maritieme sector, met als doel de mogelijkheden voor de uitwisseling van arbeidskrachten op dit gebied te verkennen. Ook bekijken de steden de uitwisseling van kennis op het gebied van watergebonden transport, overslag en distributie.

Onderwijs
Dordrecht en Varna streven in het onderwijs naar uitwisseling van educatieve programma's en methoden en studenten. Ook bekijken de steden de mogelijkheden van samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie. Binnen de stedenbandstichting Dordrecht–Varna loopt een samenwerking op het gebied van maritieme opleidingen via het Scheepvaart & Transportcollege en de Varna Naval Academy.

Duurzaamheid
Dordrecht en Varna onderzoeken verdere mogelijkheden tot samenwerking op het gebied van waterbeheer, energiebesparing, luchtverontreiniging en het beheer en de bescherming van ecologisch gevoelige gebieden.

Cultuur
Beide steden willen samenwerken op het gebied van behoud en presentatie van het cultuur-historische erfgoed. Varna heeft zich kandidaat gesteld voor de titel van Culturele Hoofdstad van Europa in 2019.Deel dit bericht met je vrienden!