Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Wethouder Elbert Vissers reikt eerste Zorgcertificaten uit'
29mei 2011

Wethouder Elbert Vissers reikt eerste Zorgcertificaten uit

DORDRECHT / ZWIJNDRECHT- De Zwijndrechtse wethouder Elbert Vissers reikte op vrijdag 27 mei  bij het SSKW  in Dordrecht enkele certificaten uit aan vrijwilligers in de zorg die een of meerdere trainingen hebben gevolgd.

Waarom vrijwilligers getraind willen worden
Martha Hartevelt, vrijwilligerscoördinator bij de Swinhove Groep en initiatiefneemster van dit project vertelt: “Het klinkt zo simpel, een keer in de week een handje helpen in het verzorgingshuis. Bijvoorbeeld als gastvrouw in het restaurant, de bar of de huiskamer van een verpleegafdeling of als hulp bij de activiteitenbegeleiding. Maar waar moet je op letten in een huiskamer met dementerende bejaarden, hoe zit een rolstoel in elkaar en waar moet je op letten als je iemand in een rolstoel vervoert. Hoe ga je als goedwillende vrijwilliger om met agressie en wat is het belang van de sfeer tijdens en rondom de maaltijd. Hoe blijf je alert of het wel goed gaat met de oudere die je bezoekt? Vrijwilligers worden geconfronteerd met de leuke én de minder leuke aspecten van het leven van bewoners en cliënten van de instellingen waar zij hun steentje bijdragen. Hun hulp is onmisbaar, gezien de tijdsdruk waaronder de betaalde krachten hun werk moeten doen. Deze hebben helaas te weinig tijd om uitgebreid de vragen van vrijwilligers te beantwoorden en hen goed te begeleiden”.

Uniek project
Deze – gratis - trainingen zijn dit voorjaar, op initiatief van een aantal vrijwilligerscoördinatoren in de zorg, door ondersteuningsorganisatie voor vrijwilligerswerk SSKW, opgezet. Ongeveer 180 ‘zorgvrijwilligers’ hebben hiervan gebruik gemaakt en zullen op 27 mei het bijbehorende certificaat in ontvangst nemen. Het unieke van dit project is dat het snel en vrijwel kostenneutraal opgezet is: er is geen budget voor gereserveerd, geen subsidie aangevraagd, er waren geen tijdrovende bijeenkomsten voor nodig. De vrijwilligerscoördinatoren signaleerden de behoefte aan training, schakelden het SSKW in en bundelden hun kennis, tijd en voorzieningen.

Deelnemers
De trainingen zijn gegeven door vakmensen van de deelnemende organisaties, te weten de Swinhove Groep in Zwijndrecht, St. Welzijn Ouderen Zwijndrecht, St. Het Parkhuis Dordrecht, Leger des Heils Dordrecht en de Stichting Mentorschap Drechtsteden e.o. En aangezien de trainingen werden gegeven door eigen personeel en op de locaties van de deelnemende organisaties zijn de kosten minimaal. Naast de bijna 1000 vrijwilligers van bovengenoemde organisaties, stonden de trainingen ook open voor andere geïnteresseerden als er plaats over was. Denk hierbij aan mantelzorgers en (potentiële) vrijwilligers bij andere organisaties.

In actie komen
De vrijwilligerscoördinatoren zijn in actie gekomen omdat in enkele organisaties een streep door de vrijwilligerstrainingen zijn gezet door geldgebrek of bezuinigingen. Gelukkig bleven zij niet bij de pakken neerzitten en hebben het probleem besproken met Tonny Klarenaar, coördinator van het SSKW. Die is blij dat zij aan de bel hebben getrokken. “Daar zijn we tenslotte voor. Voor alles waar vrijwilligers en hun besturen en organisaties tegenaan lopen, kunnen ze bij ons terecht. Inmiddels hebben ook andere zorgorganisaties hun belangstelling geuit.” In het najaar starten de trainingen weer, dus hou de website in de gaten www.sskw.nl.Deel dit bericht met je vrienden!