Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Kunstenaar in beeld:  René de Jong'
20mei 2011

Kunstenaar in beeld: René de Jong

DORDRECHT - De Dordtse kunstschilder René de Jong (1953) is al bijna 40 jaar ononderbroken en fulltime actief met het maken en verkopen van zijn schilderijen.

Van jongs af aan al vertrouwde hij de historische uitzichten vanuit zijn ouderlijk huis (Sint Joost, hoek Aardappelmarkt -Kuipershaven) aan zijn schetsboeken toe.

René de Jong : “Tekenen en schilderen is een familietraditie: mijn vader was een talentvol tekenaar, evenals mijn grootvader. De oudste broer van mijn vader was kunstschilder.”

In 1971 werd hij toegelaten tot de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam en behaalde zijn diploma in 1976. In die tijd duurde deze opleiding nog 5 jaar gedurende 5 dagen per week van 9.00 tot 17.00 uur. Portret- en modelschilderen waren verplichte vakken en perspectief tekenen en materiaalkennis maakten ook deel uit van het vakkenpakket.

Om zijn werken te kunnen verkopen heeft René de Jong altijd veel geëxposeerd. In Dordrecht en in vele andere plaatsen in Nederland, maar ook vaak in Parijs waar hij in de loop der jaren 2 prijzen in de wacht sleepte:

-Le prix du Conseil Général de la  Seine Saint-Dénis, Le Bourget 1989.
-La médaille de bronze du Salon d'Hiver, Parijs 2002

Recentelijk was zijn werk te zien op Avro’s kunstuur.

Behalve fantasievolle schilderijen die de Muze van de schilderkunst als onderwerp hebben, schildert René de Jong graag in de omgeving van Dordrecht, in de Alblasserwaard, op IJsselmonde en op het eiland van Dordrecht zelf. Het havengebied van Dordrecht heeft zijn bijzondere belangstelling omdat hij het licht er zo mooi vindt.

Bij voorkeur is hij dan al vroeg aan het werk wanneer het nog rustig is.

René de Jong: “Ik heb een bestelwagen en een omgebouwde kinderwagen die dienen als buitenatelier. De laatste jaren ben ik geboeid door stadsgezichten waarin historie en eigentijdse bebouwing naast elkaar voorkomen. In Dordrecht vind ik Maasplaza en omgeving erg mooi. In de jaren 70 was dit een zeer deprimerende entree van Dordrecht. Nu geeft het aanzien van dit gebied me altijd een opgeruimd gevoel.

Zojuist ben ik terug gekeerd van een zeer inspirerende reis naar Boston, waar mijn dochter studeert aan Harvard.

In Boston staan nog 17e eeuwse gebouwen en begraafplaatsen uit de tijd van de eerste settlers pal naast heel fraaie hedendaagse architectuur. En dat levert verrassende beelden op. Ook erg de moeite van het bezoeken waard, was het Boston Museum of fine Arts met fraaie werken van Amerikaanse impressionisten en speciaal die van John Singer Sargent, een beroemde Amerikaanse kunstenaar uit de late 19e eeuw”.

Behalve vrij werk maakt René de Jong veel werk in opdracht: artist impressions van gebouwen, portretten en restaureert hij ook schilderijen.

Wie zijn werken in het echt wil zien is van harte welkom in de onlangs vernieuwde showroom van zijn atelier in de voormalige Jozefschool aan de Singel 222 in Dordrecht. De werken van René de Jong zijn ook te zien op zijn website www.renedejongart.nl.

Voor het maken van een afspraak kunt u het beste van te voren bellen naar 06-22793546 of mailen naar renedejong@planet.nlDeel dit bericht met je vrienden!