Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Ted Rommelse pleit voor transformatie van kantoren om leegstand in Dordrecht tegen te gaan'
05mei 2011

Ted Rommelse pleit voor transformatie van kantoren om leegstand in Dordrecht tegen te gaan

DORDRECHT - Op de netwerk website LinkedIn is Ten Rommelse, directeur van Ooms Drechtsteden Bedrijfshuisvesting B.V., een discussie gestart om de grote leegstand van kantoren in Dordrecht tegen te gaan. Hij motiveert dit als volgt:

"In Dordrecht is net als in andere steden in Nederland een forse hoeveelheid leegstaande kantoorruimte beschikbaar voor de markt. Binnen het aanbod zitten gebouwen die kansrijk zijn, maar in steeds grotere mate gebouwen die kansarm of zelfs kansloos zijn. Van het totale aanbod staat minstens 25% structureel leeg.

In heel het land wordt druk gestudeerd op transformatie. In de praktijk beperkt zich dat vaak tot studentenwoningen of alternatief gebruik, zonder dat het gebouw drastisch wordt aangetast. Haalbaarheidsstudies stranden vaak in een vroegtijdig stadium omdat plannen financieel lastig te realiseren blijken.

Het transformeren van ieder leegstaand kantoor tot studentenwoningen zou trouwens het probleem verleggen en een overschot aan (lege) studentenwoningen opleveren.

Onze organisatie is van mening, dat we in Dordrecht de komende jaren voor een gigantische transformatie opgave staan, waarbij “buiten de gebaande paden” gedacht moet worden.

Voorbeeld kinderspeelparadijs:
Tot een aantal jaar geleden, hadden we in Dordrecht Kids Indoor Playground. Dit soort bedrijven heeft een locatie nodig met veel hoogte (glijbanen en springkussens) en kan geen huurprijzen aan die in het centrum worden gevraagd. Na de sluiting van de laatste overdekte speeltuin in 2005, zijn er diverse initiatieven van nieuwe exploitanten geweest, die allemaal terecht kwamen op bedrijventerreinen in een oude bedrijfshal.

Idee is om een bedrijf uit deze categorie te plaatsen in het centrum, in een bestaand kantoorgebouw naast de parkeergarage. Biedt de kandidaat twee verdiepingen en verwijder de vloer van de bovenste verdieping voor voldoende hoogte. De huurprijs van twee lagen kantoor bedraagt circa 3x het niveau dat het speelparadijs aan kan, maar als eigenaar het gebouw langjarig verhuurt voor 33% van de theoretische huurwaarde tegenover structureel leeg is de keuze eenvoudiger.

Een dergelijke functie kan zowel de leegstand terugdringen, de 19e eeuwse schil verbeteren en de binnenstad versterken. Dankzij de crisis zijn gebouweigenaren en verhuurders meer dan ooit bereid om te onderzoeken of alternatieve invulling in hun gebouw haalbaar is.

Via een discussie op dit forum, willen we graag van jullie als groepsleden horen welke functies jullie in de gemeente Dordrecht missen en welke functies jullie hier graag zien komen (bioscoop, dansschool enz)."

De verdere discussie is te volgen via www.linkedin.com/groups/Dordrecht-2945614Deel dit bericht met je vrienden!