Alles over Dordrecht...
28apr 2011

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

DORDRECHT -Van de duisternis naar het licht in de geest van psalm 43.  Dordtenaar Leendert Keesmaat zong die psalm met anderen verzetsmensen in 1941 vlak voor hun executie op de Waalsdorpervlakte.

Zo wordt stilgestaan bij vrijheid in een herdenkingsbijeenkomst voor de dodenherdenking op woensdag 4 mei in Dordrecht.In het kerkgebouw van de Christelijke Gereformeerde Kerk Dordrecht - op de hoek Singel/Dubbeldamseweg - begint om kwart voor zeven de plechtigheid.  Het kerkgebouw gaat al om kwart over zes open. Jongeren van het ensemble Scherzando leiden de herdenking vanaf half zeven in door variaties op het Wilhelmus te spelen.De stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) – bekend als aanjager van het Calvijnjaar – treedt als organisator op.

Woordvoerders historicus Pieter Verhoeve en journalist Andre Diepenbroek:  ,,Onze stichting vindt het van groot belang dat de in 1946 begonnen traditie van een herdenkingsbijeenkomst voor de dodenherdenking blijft. De plechtigheid heeft een christelijk karakter, maar uitdrukkelijk is de hele bevolking welkom.”

Burgemeester Arno Brok zal ook aanwezig zijn. Hij houdt later  - na de dodenherdenking op het Sumatraplein – een toespraak tijdens het concert in de Wilhelminakerk (Blekersdijk 41).

De voorzitter van het Oranjedagcomité ,Henk Bax en de voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking, Hans Berrevoets, zullen vanuit de historie van het herdenken en gedenken het woord voeren.

Tevens zal er aandacht zijn voor de nieuwe voorlopige lijst van Dordtse oorlogsslachtoffers, die formeel op 7 mei wereldkundig wordt gemaakt in het museum 40-45.  Rikie Bansberg van centrum de Buitenwacht noemt de eerste namen en spreekt over waarom het goed is dat  namen in herinnering blijven.

Vanuit Dordtse kerken werken mee: ds. C.A. Streefkerk (Ontmoetingskerk/PKN), ds. A.J. van Zuijlekom (gereformeerd vrijgemaakt), voorganger W.Grandia (evangelische gemeente Jozua)  en ds, H. de Lange van de Gereformeerde bond binnen de Hervormde kerk (PKN).

De bijeenkomst wordt afgesloten door ensemble Scherzando. Dat speelt de  compositie ,,Het Stabat Mater”.  Ook die slotmuziek staat in teken van de weg van donker naar het licht.Deel dit bericht met je vrienden!