dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Website van het Albert Schweitzer ziekenhuis gecertificeerd door The Health On The Net Foundation

27 april 2011

DORDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland waarvan de website (www.asz.nl) het HONcode-certificaat heeft ontvangen. Dit is een internationaal keurmerk voor websites van onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen, artsenorganisaties en patiëntenbelangenverenigingen. Bezoekers van www.asz.nl kunnen aan het (op de site getoonde) HON-logo zien dat zij een betrouwbare bron van medische informatie raadplegen. 

Het certificaat wordt verstrekt door The Health On The Net Foundation, een non-profit-organisatie met het hoofdkantoor in Genève. De stichting heeft als doel het wereldwijd promoten van de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologie op het gebied van zorg en geneeskunde en tevens het verhogen van de toegankelijkheid van gezondheidsinformatie voor patiënten en consumenten. 

De stichting heeft een gedragscode uitgevaardigd voor medische websites: de HONcode. Toetsing van websites vindt plaats aan de hand van acht ethische principes waaronder deskundigheid, vertrouwelijkheid, duidelijkheid, financiering en transparantie. Als aan alle criteria wordt voldaan, ontvangt de website het HONcode-logo en -certificaat. Gecertificeerde websites worden jaarlijks geëvalueerd. Er zijn op dit moment ongeveer 7.400 gecertificeerde sites in 118 landen, in 35 talen.

Professor Jan van Bemmel (Institute of Medical Informatics, Erasmus Universiteit Rotterdam), is betrokken bij HON vanaf het begin (in 1995) en nu lid van de Raad van Advies. Hij betitelt de Foundation als “een zeer professionele organisatie, die zich in eerste instantie inzet voor patiënten”.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis spant zich al jaren in om informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen via internet gemakkelijk toegankelijk te maken voor patiënten. ,,Maar met een goede site alleen ben je er niet”, zegt Natascha Roukema, adviseur patiëntencommunicatie. ,,Het internet staat immers bol van informatie en adviezen over medische onderwerpen, die vaak niet eenduidig zijn. Voor patiënten kan dit verwarrend zijn: hoe weet je welke informatie betrouwbaar, neutraal en actueel is? Het HONcode-certificaat schept duidelijkheid. De toetsing door de Foundation is van hoge kwaliteit en patiëntgericht. Wij hopen patiënten hiermee nog beter van dienst te zijn.”

Lees meer over:

bezoekers certificaat ziekenhuis
Deel dit bericht met je vrienden!