Alles over Dordrecht...
06apr 2011

Begrotingswijzer voor herhaling vatbaar

DORDRECHT - De inzet van de Begrotingswijzer als middel om bewoners mee te laten denken over de uitgaven van de gemeente is voor herhaling vatbaar, maar alleen als er ook echt iets te kiezen valt. Dat concludeert het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht in de evaluatie van de Begrotingswijzer. Het college ziet wel mogelijkheden tot verbetering.


In oktober 2010 vulden ruim 900 Dordtenaren de Begrotingswijzer in op Internet. Daarbij konden ze aangeven waar de gemeente de komende jaren meer of minder geld uit zou moeten geven, gebaseerd op voorstellen van het college en de oppositiepartijen. Daarnaast konden ze eigen voorstellen doen. De resultaten van de Begrotingswijzer waren één van de bronnen voor college en gemeenteraad om te weten hoe Dordtenaren over de financiële keuzes denken.

Dordrecht was de eerste grote stad die de Begrotingswijzer inzette, in het kader van een  open en transparante bestuursstijl. Een volgende keer zou meer voorbereidingstijd wenselijk zijn, inclusief afspraken over de wijze waarop de resultaten doorwerken in de uiteindelijke begroting. Ook moet er meer aandacht zijn voor de terugkoppeling  over de resultaten van de Begrotingswijzer en de reactie op individuele voorstellen. Van te voren moet duidelijker zijn wat er in de begroting al vast ligt en waar nog keuzeruimte is.

Tenslotte wil het college een volgende keer nog meer dialoog en interactie, in plaats van simpele ja/nee keuzes. Om meer mensen te bereiken moet er meer gebruik worden gemaakt van persoonlijke communicatie, netwerken en social media zoals twitter.Deel dit bericht met je vrienden!