Alles over Dordrecht...
04apr 2011

Diny Koppens: Aanpak leegstand in de binnenstad?

DORDRECHT - (Dordrecht.net geeft ruimte aan persoonlijke meningen. Diny Koppens is een oud-raadslid in Dordrecht)

"In het AD van afgelopen zaterdag stond een interview met wethouder Sleeking en de nieuwe wethouder Mos over de binnenstad en hun visie daarop. Wat direct al opviel is hoe Sleeking aan het leibandje van de VVD loopt. In tegenstelling tot wat er in de vorige periode uit deze man kwam, is het geluid nu dat er niets aan de leegstand en verloedering in de binnenstad is te doen ( lees: ik laat de vastgoedeigenaren met rust) en dat de oplossing voor het teruglopende bezoekersaantal bij de ondernemers zelf gezocht moet worden; zij hebben onaantrekkelijke winkels en tonen geen initiatief. (lees: zoek het zelf maar uit).

Sleeking is niet van plan om in Dordrecht maatregelen tegen leegstand te treffen zoals dat in veel steden al gebeurt. Hij wacht liever de nieuwe voorstellen van de VNG af. Hij is bang om bestuurlijke boetes in te zetten en de vastgoedeigenaren in hun portemonnaie te pakken terwijl dat dus de enige manier is om te laten zien dat het je als bestuur menens is en dat het qua verloedering en leegstand nu vijf voor twaalf is geweest. Vastgoedbezitters hebben fiscaal voordeel bij leegstand van hun bezit en zolang het huidige kabinet er geen herziening van de fiscale wetgeving op loslaat blijft leegstand dus lucratief. De vastgoedeigenaren van de leegstaande winkels kunnen ook hun gang gaan als het gaat om onderhoud. Dat doen ze liever niet, want dat kost geld. Veel ondernemers willen hun winkelpui aanpakken, maar mogen dat niet van de eigenaar van hun pand en Sleeking weet dat want we hebben in 2008 een aantal ondernemers gesproken. De enige vorm die je niet met een boete kunt aanpakken is leegstand in de bovenkamer van bestuurders.

Als een pand verloedert doet de gemeente ook niets, en als een pand uiteindelijk onbewoonbaar zou worden dan kan zonder meer een sloopvergunning afgegeven worden en kan er een nieuwbouwpand neergezet worden, zoals ook in de Houttuinen is gebeurd. En we staan erbij en kijken ernaar hoe de binnenstad verder afbrokkelt.

Door te zeggen dat ondernemers, die vreselijk hun best doen om de couleur locale in stand te houden, dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor een aantrekkelijke winkelstraat vind ik dus getuigen van in de steek laten van kleine binnenstad ondernemers die wel willen en juist zoveel van Sleeking verwachtten in de aanpak van de verloedering en leegstand en het daardoor weer aantrekkelijk maken van hun winkelgebied. Het getuigt ook van een kop in het zand steken door dit probleem niet aan te pakken bij de bron: het fiscale voordeel. Dat voordeel hef je op door een boete op te leggen bij leegstand en via de Leegstandswet is dat mogelijk.Dat is in de vorige periode uitgezocht en besproken in de Raad. Steden als Arnhem en Groningen en in België Gent waren als voorbeeld genomen hoe zij dat succesvol aanpakken. Maar ook toen zat er in Dordrecht een bestuur met VVD en destijds gingen ze ook al niet voor de kleine ondernemer maar voor het belang van de kapitaalkrachtigen zoals vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars.Stappen in een aanpak hebben ze  ook toen niet willen nemen.

Om bestuurlijke boetes te gebruiken moet je natuurlijk ook ballen hebben en geen leiband of muilkorf. Hetzelfde geldt voor oppositie voeren, waarin Sleeking op zijn best was.

Het is buitengewoon teleurstellend te zien dat Sleeking nu een VVD-spreekbuis is geworden, tam, aan een leibandje lopend. Is dat de ware kleur van BVD? Het scheelt niet veel. Eén letter."Deel dit bericht met je vrienden!