woensdag 23 september 2020

Alles over Dordrecht

Verdrietdoos van Rivas Zorggroep helpt bij rouwverwerking

24 maart 2011

DORDRECHT - Wanneer een dierbare komt te overlijden heeft dit vaak veel invloed op het hele gezin. De jeugdgezondheidszorg van Rivas Zorggroep heeft speciaal voor families met kinderen in de leeftijd tot 5 jaar een Verdrietdoos samengesteld. Hierin zijn boeken, folders en materialen opgenomen die ouders kunnen helpen bij de begeleiding van hun kind bij het verwerken van verdriet.

Uitleg
Met het aanbieden van de Verdrietdoos spelen de consultatiebureaus van Rivas in op vragen van ouders hoe zij hun kinderen moeten begeleiden bij rouw. 'We merken dat het voor sommige ouders lastig is om kinderen uit te leggen wat het betekent als bijvoorbeeld opa of oma is overleden', zegt Natalie de Vos, wijkverpleegkundige bij Rivas. 'De Verdrietdoos is dan een goed hulpmiddel, omdat ouders aan de hand van de materialen die hierin zitten uitleg kunnen geven.'

Bespreekbaar
Volgens Natalie wordt verdriet op deze manier bespreekbaar gemaakt. 'Het is belangrijk om met kinderen te praten over doodgaan bij een sterfgeval in de familie.' Ieder consultatiebureau van Rivas Zorggroep heeft een Verdrietdoos die voor een periode van één maand geleend kan worden. 'Iedereen verwerkt verlies op zijn eigen manier en daar is met het samenstellen van de Verdrietdoos rekening mee gehouden.'

Knuffel
In de Verdrietdoos zitten onder andere boeken voor kinderen en volwassenen, een boekenlijst met tips van geschikte boeken over rouw (kinderen tot 8 jaar, kinderen van 8 tot 12 jaar, jongeren en ouders), folders en spelmateriaal. 'Voor kinderen is een knuffel van Kikker toegevoegd', legt Natalie uit. 'Dit bekende kinderboekenfiguurtje hoort bij één van de boeken. Als het kind zich hier erg aan hecht, mag hij de knuffel tegen een kleine betaling houden wanneer de Verdrietdoos ingeleverd moet worden.'

Informatie
Aan het lenen van de Verdrietdoos zijn geen kosten verbonden. Ouders die een boek uit de Verdrietdoos willen aanschaffen, kunnen dat via het consultatiebureau met korting doen.
Voor meer informatie over de Verdrietdoos kunnen ouders terecht in hun consultatiebureau, neem contact op via Rivas Zorglijn 0900-8440 (lokaal tarief) of kijk op www.rivas.nl.

Lees meer over:

rivas overlijden knuffel
Deel dit bericht met je vrienden!