Alles over Dordrecht...
20mrt 2011

Ron de Bruin bespreekt nieuwe elpee van The Zipps Dordrecht

DORDRECHT -De rockband The Zipps in Dordrecht bestaat binnenkort 45 jaar. Ron de Bruin is archivaris van de rockformatie met Philip Elzerman als bekendste frondman.

Hij geeft meer info over de nieuwe elpee!

The ZIPPS ? Kicks & Chicks: Ever Stoned

Op het nieuwe album van The Zipps, getiteld KICKS AND CHICKS: EVER STONED staat een prachtig overzicht van de imposante carrière van deze uit Dordrecht afkomstige groep.
Uit de resten van The Moving Strings en The Beattown Skifflers formeerden Philip Elzerman, Peter Nuyten, John Noce Santoro en Theo Verschoor in de herfst van 1965 The Zipps.

De groep kreeg vrijwel direct landelijke aandacht door hun opmerkelijke sound, een mix van folkrock met beat invloeden. Hun eerste single Roll The Cotton Down/Highway Gambler kwam uit op het befaamde Muziek Expres label.
In 1966 transformeerden The Zipps hun muziek tot geestverruimend en psychedelic en hun Zeta lightshow projecteerde bij optredens kleurige en borrelende vloeistofdia?s op het podium, een waar spektakel voor mind and body! Hun nummers gaan dan vooral over drugs en druggebruik, zoals LSD 25 en Holy Dope. Ze veranderden van maatschappij en kwamen bij RELAX die hun single Kicks and Chicks uitbracht. Ook verschenen ze op televisie in een programma over LSD en Marihuana. De fans plakken inmiddels heel Nederland vol met paarse stickers waarop de tekst ?Be Stoned dig the Zipps psychedelic Sound?. Hun volgende single zou een lofzang op de Marihuana (Give Me Your Smell) worden met op de B-kant Benzedrine Bassplayer, pure propaganda voor het pepmiddel Benzedrine. Maar toen Willem Duys de opgenomen demo hoorde sprong hij bijna uit zijn vel van woede en eiste dat de teksten gekuist moesten worden en dat hun boodschap vooral anti drugs moest zijn! Braaf ging de groep de studio weer in en maakte nieuwe opnames en ditmaal zongen ze ?Marie Juana Get Out Of My Life?. Onlangs zijn de originele demo opnames uit december 1966 van beide nummers teruggevonden en deze zijn nu voor het eerst te horen op dit album!

Op de openingsavonden van Paradiso en Fantasio in Amsterdam zijn The Zipps top of the bill. Ze scoren hoog in de undergroundpoll van Hitweek. In december 1967 treden ze op in het Concertgebouw met Soft Machine en Electric Prunes.
Lotus Love (zomer 67) en The Singer Was Stoned (mei 1968) zijn geproduceerd door Freddie Haayen en waren eigenlijk bedoeld voor een single, als opvolger van Marie Juana, maar door een bezettingswisseling in de zomer van 1968 komt het plaatje nooit uit en de nummers verdwijnen in de kast.

De nieuwe Zipps formatie speelt psychedelische undergroundmuziek, lange uitgesponnen nummers ondersteunt door hun psychedelische lightshow. When You Tell It, Tell It Well is de nieuwe single, opgenomen in februari 1969 en uitgebracht voor een reclamecongres in den Haag. Dit plaatje werd gratis uitgedeeld tijdens het Congres en is sindsdien een waar collectors item. Ze spelen volop in het land maar ook op alle grote festivals zoals beide Flights to Lowlands Paradise en het First Holy Kitsch Garden festival. Als live act blijven ze de komende twee jaar razend populair in Nederland. The Zipps nemen in mei 1971 nog een aantal nummers voor een single op, waaronder het instrumentale Watch What Happens!. Maar dan valt op 27 augustus 1971 definitief het doek voor The Zipps en de gemaakte opnames worden nooit uitgebracht.

Hun grammofoonplaten blijven echter geliefd en zo verschijnen eind jaren 70 al de eerste bootleg albums waarop oude Zipps singles staan. In de jaren 80 hebben veel zg garage-groepen materiaal van The Zipps op hun live repertoire. En nog steeds wordt over heel de wereld hun materiaal verzameld, op Ebay brengen hun originele singles een kapitaal op.
In 2000 komen bijna alle oud-bandleden weer bij elkaar en treden sindsdien weer regelmatig op met hun psychedelic sound, tot zelfs in Italië!

In 2011 bestaan The Zipps 45 jaar en gaan dit groots vieren ? De aftrap wordt gegeven met dit prachtige vinylalbum Kicks & Chicks: Ever Stoned, hierop veel onuitgebracht materiaal zoals o.a. de originele versies van Marie Juana (Give Me Your Smell) en Benzedrine Bassplayer (Hurry I Need Benzedrine), de nooit uitgebrachte single The Singer Was Stoned/Lotus Love, instrumentale versies, langere uitvoeringen van Kicks and Chicks en When You Tell It, Tell It Well ..!, een live versie van Roll The Cotton Down uit 1965 van the Beattown Skifflers en het nooit uitgebrachte Watch What Happens! uit 1971.
Al deze prachtige klanken zijn verpakt in een oogverblindende psychedelische hoes ?
KICKS AND CHICKS: EVER STONED is een groots monument voor the Zipps en hun legendarische muziek ? Be Stoned! Dig the Zipps

Ron de Bruijn

VP99.016 The ZIPPS ? Kicks & Chicks: Ever Stoned

Kant A
01 - Roll The Cotton Down ? live Beattown Skifflers 1965
02 - The Beer Hall Song ? live Beattown Skifflers 1965
03 - Rock My Soul ? live Beattown Skifflers 1965
04 - Kicks And Chicks - full length stereo 1966
05 - Marie Juana (Give Me Your Smell) ? demo 1966
06 - Benzedrine Bassplayer (Hurry I Need Benzedrine) ? demo 1966
07 - Marie Juana - false starts 2.50 1966

Kant B
01 - Ice-Cold Milk or Benzi The Bassplayer 2.28 ? single stereo 1966
02 - The Singer Was Stoned ? demo (instrumentaal) 1967
03 - The Singer Was Stoned ? instrumental demo (vokaal) 1968
04 - When You Tell It, Tell It Well..! ? 3.45 full length 1969
05 - Lotus Love 2.65 ? instrumental demo 1967
06 - Watch What Happens ? demo 5.44 1971Deel dit bericht met je vrienden!