donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Gemeente vraagbaak en wegwijzer voor Wmo-vragen

17 maart 2011

DORDRECHT - Blijven meedoen? Dordrecht heeft Antwoord

Wie vragen heeft over producten en diensten van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), kan sinds deze week daarvoor ook terecht op www.dordrecht.nl.

Via ‘Dordrecht heeft Antwoord’, het rode zoekscherm op de gemeentelijke website, kunnen vragen over wonen, zorg, welzijn, vervoer en maatschappelijke opvang worden gesteld. De gemeente geeft graag het antwoord of verwijst door naar de juiste dienstverlener. De site geeft onder meer informatie over alle Wmo-organisaties in Dordrecht.

Meedoen
Het doel van de Wmo is dat iedereen, jong en oud, kan meedoen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen. Goede informatie over voorzieningen en organisaties kan daarbij helpen. Daarom is het belangrijk dat de gemeente deze informatie geeft aan mensen die niet weten waar ze met hun vraag terechtkunnen.

Zelfredzaamheid
De gemeente biedt de informatie aan, maar dat betekent niet dat voorzieningen ook automatisch verstrekt worden, benadrukt wethouder Wmo H.P.A. Wagemakers: “Het gaat niet meer om ‘recht hebben op’, maar ‘om nodig hebben’. De sociale verantwoordelijkheid blijft er, vanuit de gemeente, maar de zelfredzaamheid van de mensen staat voorop. Die zelfredzaamheid willen wij als gemeente bevorderen. In plaats van automatisch voorzieningen te verstrekken, moet je eerst met de inwoner om tafel gaan zitten. Zo kan je beschikbare middelen effectiever inzetten.”

Antwoord
Voor informatie kunnen mensen kijken op Antwoord (www.dordrecht.nl). Ook kunnen ze hun vragen stellen via het 5-cijferige telefoonnummer 14 078 of langskomen in de Stadswinkel. Wie een afspraak maakt, voorkomt wachttijden. Een afspraak kan gemaakt worden via 14 078 of www.dordrecht.nl.


Campagne
Een kleine campagne met de slogan “Blijven meedoen? Dordrecht heeft Antwoord” moet de aandacht vestigen op deze uitbreiding van dienstverlening. Dat de gemeente ook voor Wmo-vragen vraagbaak en wegwijzer is, sluit aan bij de landelijke ontwikkeling dat uiterlijk in 2015 alle gemeenten in Nederland de ingang moeten zijn voor overheidsvragen van bewoners en ondernemers.

Lees meer over:

WMO harry wagemakers
Deel dit bericht met je vrienden!