vrijdag 27 november 2020

Alles over Dordrecht

Drie opvallende fractievoorzitsters in Dordrecht

16 maart 2011

DORDRECHT – Dordt schrijft weer een beetje politieke geschiedenis met drie (!) vrouwelijke fractievoorzitters. Mary Ruisch (GroenLinks) draait al een aantal jaren mee en miste de promotie tot nestor van de raad op een haar.

Nelleke de Smoker – van Andel volgde in januari 2011 Jan Willem van Dongen op bij D66 en Irene Koene schuift door naar de stoel van de voorzitter van de fractie van de VVD als Jasper Mos tot wethouder is gekozen op dinsdag 22 maart.

Voor Irene Koene is het zeker ook persoonlijk bijzonder,  want de laatste fractievoorzitster van de VVD was haar (overleden) vriendin  Liane Roemers – de Jong. Liane was tussen 1986 en 1990 ook vier jaar wethouder van Dordrecht. Irene Koene staat ook in de traditie van Dien Henny van Randwijk, die ook  begon  als fractievoorzitster in 1970 en zij was ook enige tijd wethouder. Franny Rouwenhorst was in de jaren negentig fractevoorzitster van D66, totdat zij haar  droom ging waarmaken: een camping in Frankrijk beginnen. Gerda Bosdriesz is bij GroenLinks ook fractievoorzitter en daarna vier jaar wethouder geweest van 1998 tot 2002.

Aangezien Nelleke de Smoker ook nestor is van de raad, is wellicht het aandeel van vrouwen in de raad nooit zo duidelijk geweest. In het college van burgemeester en wethouders is maar één vrouw actief.

Deel dit bericht met je vrienden!