Alles over Dordrecht...
14mrt 2011

Discussie over ruimteprobleem Museum 40-45 Dordrecht

DORDRECHT - Museum 40-45 zit klem aan de Nieuwe Haven in Dordrecht en wil graag uitbreiden. Het bestuur onder voorzitterschap van Theo Berendsen heeft echter uit de krant vernomen, dat het pand dat zij graag wilden gaan gebruiken, al te koop staat.

De gemeente is de particuliere markt opgegaan.

Inmiddels beginnen mensen, die zich betrokken voelen bij het museum, zich te roeren. Dordrecht Monumenteel heeft een elektronisch infoblad en zal erover schrijven, zo deelt Jan Willem Boezeman mee.

Hij kondigt dat op de volgende wijze aan:

Huize Paul (Nieuwe Haven 26)  wordt nu door de Gemeente bij Boogerman Makelaardij te koop aangeboden. Als dit pand zo nodig moet worden verkocht (kennelijk is die beslissing onomkeerbaar) dan pleit ik ervoor om het te verkopen zonder  het tussen het vroegere en tegenwoordige ’40-’45 gelegen lapje grond, waar de propeller van dat vliegtuig in ligt.

Dit perceel zal voor een eventuele gegadigde van Huize Paul  weinig tot geen waarde hebben, voor je lol ga je daar namelijk niet in een tuinstoel aan een barbecue zitten. Buiten dat, je moet dan eerst aan de straatkant over het hek heen klimmen om er te kunnen komen (de sleutel van de toegangspoort is gegarandeerd al zoek geraakt).

Het perceel heeft grote waarde voor museum 1940-1945. Niet zozeer voor de propeller, maar vooral om een mogelijkheid te hebben om nu of te eniger tijd uit te breiden.  Voor zover ik heb gehoord is daar al lang  behoefte aan. Op dat perceel heeft een pakhuis gestaan dat in 1908 is afgebroken om de toenmalige bewoners van Nieuwe Haven 26 een extra zijtuin te geven. Het was in het eerste decennium van de 20e eeuw in de mode om buurpanden aan te kopen, te slopen en midden in de stad te ‘tuinieren’. Dat hiermee oude gevelrijen werden aangetast was van ondergeschikt belang. Tegenwoordig kennen we gelukkig het fenomeen ‘beschermd stadsgezicht’ maar toen maakte dat niet zoveel uit.

Het feit dat het perceel bebouwd is geweest schept dan ook de mogelijkheid om dat wederom te bebouwen en wel met een pand dat naadloos in de gevelrij past en ook te gebruiken is door ’40-’45 (via een doorgang aan de oostzijde van Nieuwe Haven 28). Als een architect hier geen ideeën over heeft dan hebben wij dat wel.

Zo blijkt zijn de oorspronkelijke zijmuren van het in 1908 gesloopte pakhuis nog steeds aanwezig. Datzelfde geldt overigens voor de fundering. Buitengewoon handig om met niet al teveel budget iets te herbouwen dat geschikt is als extra ruimte voor het museum. Zo’n bouwplan moet met het grootste gemak te financieren zijn met een deel van de verkoopopbrengst van Huize Paul, dus budgettair voor de Gemeente neutraal want voor zover ik weet heeft men Huize Paul om niet verkregen.

Binnenkort zullen wij hierover schrijven in ons tijdschrift “Dordrecht Monumenteel” dat zich specifiek richt op historisch (huizen)onderzoek en eens per kwartaal (gratis) per e-mail wordt gestuurd. Degenen onder jullie die dit tijdschrift nog niet ontvangen (dat zijn er meer dan ik dacht!) nodig ik van harte uit om zich als lezer aan te melden op de site www.dordrechtmonumenteel.nl

Jan Willem Boezeman

 Stichting Illustre Dordracum/

Dordrecht MonumenteelDeel dit bericht met je vrienden!