Alles over Dordrecht...
10mrt 2011

Boek over verdwenen Dordtse winkels

DORDRECHT - Er verschijnt een boek over verdwenen winkels in Dordrecht. Het boek is een uitgave van de Dordtse boekhandel Vos & van der Leer en komt tot stand in samenwerking met Erfgoedcentrum DiEP.

Caty Groen is auteur van het boek. Zij gaat in de wijken kijken hoe de buurt er op dit moment uit ziet en hoe dat vroeger was. Het boek beslaat grofweg de periode tussen 1950 en 1960. Dordrecht had niet alleen veel winkels in het centrum maar ook in de wijken en daar is het vooral om te doen; de verdwenen sigarenboer, melkwinkel, bakkerij, of slager. Meestal was het een eenmanszaak die werd gerund door de eigenaar met hulp van zijn echtgenote of andere familieleden. Soms hadden ze één of meerdere medewerkers, een knecht of winkelmeisjes.
Bij oude winkels in het centrum van Dordrecht gaat het om bijvoorbeeld verdwenen modezaken, hoedenwinkels, tearooms, winkels in comestibles of een stoffenzaak.

Boekhandel Vos & van der Leer is opdrachtgever van het boek en de Dordtse drukkerij RAD gaat het boek drukken. De keuze voor de jaren 1950 tot ongeveer 1960 is bewust gekozen door Arnaud Makkenze van boekhandel Vos & van der Leer omdat het een periode is die nog veel mensen zich herinneren. Ook Erfgoedcentrum DiEP participeert in het boek. Hun beeldbank en historische kennis is van onschatbare waarde en directeur Ineke Middag heeft de auteur waardevolle aanwijzingen gegeven om het boek vanuit originele invalshoeken tot stand te laten komen.

Ook in het boek?

Heeft u in de jaren 1950-1960 een winkel gehad in Dordrecht die er nu niet meer is of bent u familie of medewerker van zo'n winkelier? Heeft u oude foto's of ander materiaal van in en om de winkel? Dan maakt u kans op publicatie in het boek.
Erfgoedcentrum DiEP wil uw materiaal ook graag opnemen in haar beeldbank waarna u het uiteraard weer terug krijgt. De mooiste interviews en foto's worden in het boek opgenomen.
Opgeven kan bij boekhandel Vos & van der Leer. De adressen zijn: Voorstraat 258A (naast V&D), P.A. de Kokplein 129 (winkelcentrum Sterrenburg) en Van Eesterenplein 133 (winkelcentrum Bieshof).
Of stuur een e-mail naar de auteur: caty@catykroon.nlDeel dit bericht met je vrienden!