Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gratis Bachconcert zaterdag 12 maart in Wilhelminakerk in Dordrecht'
10mrt 2011

Gratis Bachconcert zaterdag 12 maart in Wilhelminakerk in Dordrecht

DORDRECHT -  Een gratis Bachconcert - te weten de Johannes passion - is zaterdag 12 maart in de Wilhelminakerk in Dordrecht te volgen. Dominee/dirigent Ries van der Zouwen heeft de leiding. Burgemeester Arno Brok zal met twee wethouders de bijzondere uitvoering bijwonen.

Dordtissimo biedt het concert gratis aan. Hierdoor is de uitvoering bereikbaar voor iedereen. na het concert is er een collecte. Vorig jaar volgde daarom de EO radio deze bijzondere produktie.

Bert Braanker, de voorzitter van de stichting, geeft meer informatie:

Wie Dordtissimo zegt, noemt in diezelfde adem scratchconcerten en het Havenconcert van 2010. Binnen de stadsgrenzen, maar ook ver daarbuiten weten mensen de weg te vinden naar uitvoeringen van deze organisatie. Traditioneel staan de concerten borg voor kwaliteit en grootsheid van het scratchkoor. Dit jaar brengen op zaterdag 12 maart ruim 200 zangers de Johannes Passion van Bach ten gehore in de Wilhelminakerk op de Blekersdijk. Met dit meesterwerk is in deze kerk een oude traditie in ere hersteld in de aanloop naar Pasen. Het door Bach op muziek gezette lijdensverhaal  werd in het verleden door het ‘Toonkunstkoor Dordrecht’ vaak ten gehore gebracht. Met ingang van vorig jaar wisselen beide koren elkaar af; een nieuwe traditie dus.

Het succes van vorig jaar is bijna niet te evenaren. Een tot de nok toe gevulde kerk luisterde destijds ademloos naar deze  uitvoering. Dit jaar verwacht de organisatie niets anders. Dat is direct de opmaat voor de geïnteresseerde muziekliefhebber: wees er op tijd bij, want er worden voor dit concert geen toegangskaarten verkocht. Opnieuw een nieuwe traditie: een gratis uitvoering van dit hoogtepunt van passie-muziek. Bij de door Bach zelf gedirigeerde uitvoeringen in Leipzig, werden de notabelen verzocht kaarten te kopen zodat de kosten gedekt waren. In deze tijd doen we het niet anders, zij het dat wij ons allemaal een beetje tot de notabelen mogen rekenen, de een wat meer dan de ander. Daarom wordt na afloop bij de uitgang van de kerk een collectie gehouden ter bestrijding van de onkosten. De organisatie rekent op een opbrengst van gemiddeld € 10,- per bezoeker. De kerk gaat precies om 19.00 uur open en het concert begint om 19.30 uur. Voor de toegang geldt: Vol is Vol !

Vanaf dat moment is de leiding in handen van dirigent Ries van der Zouwen. Hij dirigeert als vanouds het gerenommeerde Dordtse Kamer Orkest. Onder de solisten zit één oudgediende, de Dordtse sopraan Marna Bakker. De overige vijf zijn jonge debutanten op een groot podium, met elk al een lange muzikale historie. Dit keer een internationaal gezelschap uit Nederland, Hongarije en Slovenië.

Overdag worden de koorleden afgetraind in de dynamiek, de coloraturen en de koralen. Dit is een periode van hard werken voor al die mensen die thuis hun eigen partij hebben ingestudeerd. Vanuit alle delen van het land verzamelt men zich ’s ochtends al om 09.00 uur in de Wilhelminakerk. Na een eerste kop koffie worden de repetitieblokken van elk 2 uur over de enthousiaste deelnemers uitgestort. Nog meer koffie en de humor van de dirigent houdt de aandacht scherp en muzikale spitsvondigheid hoog. Deze periode kenmerkt zich door de groei van “einzell-sänger” naar koorlid. Indien u hiervan mee wilt genieten kan dat overdag in alle stilte.

De hele dag verzorgt een club van twintig vrijwilligers de catering en de ontvangst. Met dit werk achter de schermen zijn alle ingrediënten voor een succesvolle dag geborgd.

Wat   : Dordtissimo – Johannes Passion in scratch
Waar  : Wilhelminaker op de Blekersdijk 41 te Dordrecht
Wanneer : zaterdag 12 maart, aanvang 19.30 uur

Voor meer informatie zie

www.dewilhelminakerk.nlDeel dit bericht met je vrienden!