Thursday 16 September 2021

Alles over Dordrecht

Partijen vertalen stembusuitslagen naar raad van Dordrecht

3 maart 2011

DORDRECHT -  De strategen van de partijen in Dordrecht zijn direct na de bekendmaking door burgemeester Arno Brok van de uitslagen van de Statenverkiezingen gaan rekenen richting  gemeenteraad. 

Kandidaat-wethouder Jasper Mos (VVD) zag direct groeimogelijkheden: ,,VVD verhaal slaat aan in Dordrecht. Zowel bij 2e kamer & PS verkiezingen betere uitslag dan bij gemeenteraadsverkiezing.” Het verschil dat het verschil maakt is echter de  afwezigheid van Beter voor Dordt (BVD) op het stembiljet.

Twee partijen die niet in de gemeenteraad zitten, PVV en SP, kunnen wellicht uitgaan van een bepaalde  uitslag. De SP heeft wel twee keer een locale aanloop gehad naar de raadsverkiezingen, maar kreeg landelijk geen groen licht om mee te doen. 

Als in 2014 het Roemer-effect bij de SP nog bestaat, heeft de partij zicht op vier of vijf raadszetels. Het markante is dat deze partij twee keer zo groot is, op basis van de uitslagen van woensdag, dan GroenLinks. De partij gaan er echter altijd vanuit dat lokaal altijd beter wordt gescoord dan provinciaal of landDe PVV heeft een nog hoger percentage binnen gehaald.

De PvdA als grootste oppositiepartij in de gemeenteraad is in percentage weer de grootste partij van Dordrecht. Toch is de score bescheiden in relatie tot de historische resultaten, die de PvdA zo’n dominante positie gaven in de raad. De uitslagen geven aan, dat CDA en Christenunie/SGP zich hebben gehandhaafd op het resultaat van de raadsverkiezingen van 2010. Daarbij kan worden aangetekend dat het CDA weer dicht tegen de tien procent aanzit.  Zoals de VVD lijkt te rekenen op het Moseffect, schijnt het CDA de sociale kaart te kunnen spelen met het Bert vd Burgt-effect, die net wethouder is.

D66 zit in Dordrecht weer op drie zetels (vorig jaar 2). Dat is in de geschiedenis van de partij (vanaf 1970) een gemiddeld aantal. De uitschieter van 1990 en 1994 (met een eigen wethouder in de stad) is nog niet herhaald.

Markant is de uitslag van de Partij voor Dieren: Er lijkt een mogelijkheid te zijn op één zetel.
Bij 50 plus is er markant aan de hand. De Verenigde Senioren Partij olv Tazelaar haalde vorig jaar twee raadszetels, maar dat zijn toch andere kiezers dan die door de landelijke partij van Jan Nagel zijn gegrepen. De raadsverkiezingen zijn overigens pas in 2014 en dan staat BVD ook weer op het stembiljet. 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!