Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Architect restauratie Schouwburg Kunstmin bekend'
02mrt 2011

Architect restauratie Schouwburg Kunstmin bekend

DORDRECHT -Voor de restauratie en verbouwing van Schouwburg Kunstmin is Greiner Van Goor Huijten Architecten BV Amsterdam geselecteerd. De gemeente Dordrecht is zeer verheugd over deze keuze. Het architectenbureau heeft meerdere keren bewezen, onder andere met de restauratie en renovatie en de uitbreiding van theater Carré in Amsterdam, dat het op een respectvolle manier kan omgaan met de combinatie van Rijksmonument en een hedendaagse theaterfunctie.

Schouwburg Kunstmin is in 1890, naar een ontwerp van J. Verheul, gebouwd als concert- en theaterzaal. Na verloop van tijd bleek dat dit ontwerp akoestisch en technisch niet voldeed. Om dit probleem op te lossen heeft in opdracht van de gemeente Dordrecht, architect Sybold van Ravensteyn in 1939 binnen de muren van het oorspronkelijke gebouw, zijn bijzondere neo-barokke zaal geconstrueerd.

Begin 2008 viel in de gemeenteraad het besluit geen nieuw stadstheater te bouwen op de Stadswerven. Het gebouw van Schouwburg Kunstmin blijft een belangrijke podiumaccommodatie maar voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen voor theaters. Daarom is het tijd voor een restauratie en verbouwing om zowel aan de huidige als aan de toekomstige theatereisen te voldoen.

De fundering van het pand moet op verschillende plekken hersteld en versterkt worden om het monument te kunnen behouden. Tegelijkertijd wordt dit funderingsherstel aangegrepen om de publieks- en backstage faciliteiten aan te passen.

De opgave voor de architect is, om met groot respect voor de monumentale waarde van het gebouw, de theaterfunctie in al zijn facetten geschikt te maken voor theater, dans, cabaret en musical. Met de keuze voor deze architect heeft de gemeente daar het volste vertrouwen in.

De restauratie en verbouwing van Schouwburg Kunstmin staat gepland vanaf medio 2012.Deel dit bericht met je vrienden!