Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Big Rivers Festival goed gewaardeerd'
01mrt 2011

Big Rivers Festival goed gewaardeerd

DORDRECHT - Uit publieksonderzoek van het Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD) naar het Big Rivers Festival blijkt dat het evenement bijdraagt aan de positionering van de Dordtse Binnenstad. Het festival beoogt een stadsfeest te zijn en de uitkomsten van het publieksonderzoek bevestigen dit. Het Big Rivers Festival trekt vooral bezoekers uit Dordrecht en de Drechtsteden. Het festival wordt goed gewaardeerd en voor de meeste Dordtse bezoekers draagt het festival bij aan hun trotsgevoel over Dordrecht.

In oktober 2008 heeft de gemeenteraad van Dordrecht het evenement Big Rivers Festival een aparte status gegeven. Dit omdat Big Rivers na de Kerstmarkt en Dordt in Stoom qua bezoekersaantallen het grootste evenement in Dordrecht is. Maar ook omdat het bij de zestig grootste evenementen in de categorie 'Stadsfestijn' van Nederland behoort. In 2010 zijn naar aanleiding van de toekenning van de aparte status door de gemeenteraad voor het Big Rivers Festival meerjarige afspraken vastgelegd over doelstellingen en de subsidiehoogte voor de periode 2010 tot 2014. Onderdeel van deze afspraken was het uitvoeren van een publieksonderzoek, als nulmeting.

Waardering
Big Rivers Muziek telde in totaal zeven buitenpodia in de Dordtse Binnenstad. Naast Big Rivers Muziek kent het evenement andere onderdelen, zoals de Bluescruise en de Operade. Volgens de onderzoeksresultaten zijn de bezoekers duidelijk het meest te spreken over de sfeer, de kwaliteit van de bands en verscheidenheid aan muziekstijlen. Het Big Rivers Festival scoort gemiddeld een 8,2. Het gemiddelde cijfer voor de sfeer tijdens het evenement is 8,5. Ferdinand van den Oever, wethouder Economie en Cultuur over het publieksonderzoek:”Het college heeft in 2010 uitgesproken dat het festival tot een echt stadsfeest voor Dordrecht en de regio moet uitgroeien en een bijdrage moet leveren aan de aantrekkingskracht van de Dordtse Binnenstad. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het een echt stadsfeest is maar zeker bijdraagt aan de aantrekkingkracht van Dordtse Binnenstad op bezoekers.”

Economische betekenis
Ruim negen op de tien bezoekers aan het evenement heeft geld uitgegeven aan eten en drinken. Een kwart van de bezoekers van buitenaf heeft gewinkeld in de Binnenstad. Naar schatting hebben de bezoekers € 3 miljoen uitgegeven. De organisatie van het Big Rivers Festival heeft op basis van eigen opgave op een totale begroting van € 310.000,- € 150.000,- rechtstreeks besteed in de lokale economie.

Aandachtspunten
Vanuit het publieksonderzoek van het OCD zijn aandachtspunten te noemen voor de organisatie van 2011. Zo kan er bijvoorbeeld nog meer gebruik worden gemaakt van de stad als “podium” waardoor de unieke kwaliteiten en elementen van de stad meer naar voren komen. Tevens geeft het OCD aan dat het een uitdaging is om meer bezoekers te trekken die Dordrecht niet of nauwelijks kennen en/of er maar weinig komen.

De jaarlijkse subsidie aan het Big Rivers Festival is gekoppeld aan de ontwikkeling van het evenement in de periode 2010 tot 2013. Mede afhankelijk van bijdragen uit sponsoring en horeca worden jaarlijks met de organisatie afspraken gemaakt over de hoogte van de subsidiebijdrage.

Het Big Rivers Festival vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 17 juli.Deel dit bericht met je vrienden!