maandag 18 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Schakers uit Sliedrecht en Dordrecht naar kamp Amersfoort

19 februari 2011

DORDRECHT/SLIEDRECHT – Een delegatie van schakers uit Sliedrecht en Dordrecht zal op zaterdag 26 februari kamp Amersfoort bezoeken. Bestuursleden van schaakclub Sliedrecht overhandigen tijdens een plechtigheid - die om half twaalf begint – een schaakboek aan de directeur van het kamp, Harry Ruis.

Dat schaakboek draagt als titel ‘De Kronieken van Schaakvereniging Sliedrecht; 1935-2010’. Hierin is een hoofdstuk besteed aan twee schakers, die werden weggevoerd naar kamp Amersfoort.  Het verhaal speelde met name in de donkere oorlogsjaren van 1944 en is opgenomen in het jubileumboek 75 jaar Sliedrecht om de oorlog niet te vergeten.

Ook een verbinding te maken met het verhaal van toen en de schaaksport spelen familieleden van twee kampbewoners van toen (Bas van der Starre en Piet C. Parel) een symbolische schaakpartij, waarbij de uitslag eeuwig schaak zal kunnen zijn om te gedenken.

De directie van het kamp is blij met de komst  van de schaakdelegatie. Kamp Amersfoort probeert altijd de persoonlijke ervaringen van kampbewoners zo compleet mogelijk te maken om een zo zuiver mogelijk beeld te geven van de verschrikkingen van toen.

In het schaakboek staan twee verhalen over de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in 1944 vanaf de razzia in Sliedrecht door de Duitsers.  Twee leden (P.C. Parel en B. van der Starre) van de Sliedrechtse schaakvereniging kwamen in Kamp Amersfoort terecht.

Jerry van Rekom stelde het jubileumboek samen.  ,,We gaan  uit respect voor de mensen uit het verleden op 26 februari naar Kamp Amersfoort dat is gelegen in de bossen waar eens zoveel leed werd geleden”, aldus de schrijver.

Hij vindt het fijn, dat niet alleen schakers van zijn vereniging meereizen, maar ook schaakvrienden van de Willige Dame uit Dordrecht en een afvaardiging van de Merwedegijzelaars. Van Rekom: ,,Dat geeft aan de bijzondere dag extra betekenis. Het is goed dat wij stil willen staan bij de sporen van de geschiedenis. Opdat we niet vergeten.”

De dochter van gijzelaar Bas van der Starre, Anja van der Starre uit Dordrecht, is namens het comité De Merwedegijzelaars bij de organisatie van de herdenkingstocht betrokken. Ze spreekt over een gedenkwaardige gebeurtenis. Ook andere nabestaanden van de Merwedegijzelaars komen 26 februari naar kamp Amersfoort toe.

Anja van der Starre heeft de belevenissen van haar vader Bas beschreven, terwijl haar oom en andere gijzelaar P.C. Parel aan het eind van zijn leven ook gegevens heeft vastgelegd over de zware tijd in het kamp.

In overleg met Kamp Amersfoort is een gedenkwaardig programma samengesteld:

11.00 - 11.30 uur: ontvangst met koffie in Kamp Amersfoort

11.30 - 12.00 uur: het officiële gedeelte met welkomstwoord door Harry Ruijs (directie Kamp Amersfoort) + overhandiging boekwerken door bestuursleden van Schaakvereniging Sliedrecht + symbolische schaakpartij tussen familieleden van Piet Parel en Bas van der Starre

12.15 - 13.15 uur: rondleiding door kamp voor belangstellenden

Deel dit bericht met je vrienden!