Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

Dertig procent opkomst verwacht bij verkiezingen

13 februari 2011 (door Chris Moorman)

DRECHTSTEDEN - Chris Moorman  woont in Zwijndrecht en is columnist op Zwijndrecht.net. Hij is erg betrokken bij de huidige (politieke) ontwikkelingen in de Drechtsteden.

Er komen weer verkiezingen aan. Voor veel mensen zegt dat niet veel meer. Zeker niet als je vraagt wat de provincie voor hun te betekenen heeft. Of als je vraagt naar de rol van de eerste kamer. Dat zijn zaken die vooral door die hard politici beantwoord worden of door enkele ambtenaren die daar mee te maken hebben.

Dat de verkiezingen er aan komen is zichtbaar aan de borden. Natuurlijk zie je het ook wel terug aan de actualiteit in de verschillende rubrieken vanwege de PVV maar waar het omdraait daar weet de doorsnee burger weinig van. Er komen diverse sprekers uit het land naar Zwijndrecht Swinhove, Dordrecht het hofkwartier maar boeit het de kiezer? Op de verkiezingsborden zie je weer de gebruikelijke posters. Dooddoeners zijn het vaak die one-liners. Want maakt men echt waar wat men zegt. Komt er minder regeldruk  zoals de VVD het belooft of wordt er echt wat voor de sociaal zwakkere gedaan zoals de SP wil en alles wat er aan beloften tussen ligt.

We hebben het gezien in Egypte waar de beloften niet leiden tot het einde van het protest tot de president is opgestapt. In Nederland is het nog niet zover. In een prognose naar de opkomst van de aanstaande verkiezingen van 2 maart schatte een ambtenaar van de dienst publiek in een percentage van 30 % te verwachten. Dat is niet ongebruikelijk in de geschiedenis van de verkiezingen maar geeft wel aan hoe dramatisch het gesteld is met de interesse van de burger.

Een onderwerp als hoogwaardig openbaar vervoer  is iets specifiek provincie niet als de veiligheid op het spoor zoals Kijfhoek en het verdwijnen van de  regio-discotheek de Blue Lagoon allemaal provincie.  Zo zou iedereen die vindt dat de Blue moest blijven en dat de veiligheid op het spoor beter geregeld moet worden met een eigen brandweer op kijfhoek of toezicht op bedrijventerreinen gaan stemmen. Denk aan Moerdijk ( dat is weliswaar het Brabantse land maar met een verse Dordtse bestuurder.)

En dan uiteraard op die partij die begrijpt wat dat allemaal betekent voor de burger. De regio Drechtsteden komt er vaak slecht vanaf met de provincie en het is volgens mij nog nooit een bestuurder of gekozen vertegenwoordiger het belang van de ligging van dit gebied en zijnrivieren, sporen en rijkswegen goed voor de burger te verkopen anders dan de wijze waarop het hier al jaren gaat, wel leveren en niet ontvangen. Maar of de verkiezingen hier verandering in gaan brengen zien we pas op de avond van 2 maart.

De oproep om te gaan stemmen vindt vooral plaats op landelijke televisie dus wie op een debatplek politici treft en al interesse heeft vraag ze eens of ze het Drechtsteden of lokaal belang kennen van deze regio misschien helpt dat U en de anderen .
In Zwijndrecht is er een verzekeringsmarkt op 26 februari  in Winkelcentrum Walburg, in Dordrecht was de SGP  11 februari . Misschien dat zij hun hoofdkantoor in Dordrecht gaan vestigen.

De PvdA nodigde mensen deze week uit om naar de speeltuin te komen voor hun campagne en had daar een tweede kamerlid voor uitgenodigd die over de Vogelaar wijken zijn licht zou laten schijnen. Vogelaar was toch afgeserveerd door de PvdA? Een goede start voor een campagne. Groenlinks heeft nog een bijeenkomst over de kwetsbare buitenruimte maar waar was op de website niet te vinden. Uit deze regio komen de meeste kandidaten laag op de lijst terug. Het CDA scoort dan nog het hoogste.

Ook de lokale partijen doen mee maar de enige kandidaat uit de regio woont in H I Ambacht. Jammer dat de lokale partijen nog niet de kracht hebben een kopstuk als onafhankelijke naar voren te schuiven. Misschien had men een beter voor Drechtsteden kandidaat naar voren kunnen schuiven om op die manier de kracht van de lokalen uit de regio neer te zetten. Inspirerend klinken de aankondigingen op internet niet en bereikbaar lijken de kandidaten die genoemd worden op de affiches  dan ook niet. D 66 is liberaal lees je op de site maar wat zegt dat de doosnee niet kiezer daarop? ;”ik bezoek de website toch niet want ik ga niet stemmen” daarom zouden de heren en dames politici misschien zichzelf eens serieus moeten gaan nemen.

Nederland is klein denk groot. Vanuit de provincie moet je het buurtschap als identiteit het gevoel geven dat je echt iets met en voor ze doet maar vooral dat hun identiteit beschermt blijft. Drie provincies denken er al over om samen te gaan. Nederland is in vergelijking met steden als Kuala Lumpur of Shanghai, Parijs, Caïro een grote stad. Wie Nederland verder wil helpen moet dat eens beseffen en zorgen dat het denken hierin verder gaat. Bescherm de lokale identiteit maar werk aan economische voortgang op de grotere schaal zoals een internationale stad. Maak gebruik van de kracht die Nederland heet en is. 

Of dit een waarheid als een koe is waarmee de partij voor de dieren adverteert zal nog moeten blijken. We zullen het zien op de avond van 2 maart een week waarin de basisscholen vakantie hebben.  Ga stemmen op je eigen belang, algemeen belang of  welk belang dan ook.

Deel dit bericht met je vrienden!