zondag 24 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Premier Mark Rutte noemt Gijs van Aardennezaal terecht eerbetoon in Dordrecht

5 februari 2011

ORDRECHT-  VVD-premier Mark Rutte heeft de  belangrijke betekenis van Dordtenaar Gijs van Aardenne voor het land en Dordrecht onderstreept.

Hij deed dat in brief aan de weduwe van de laatste vice-premier en minister van Dordtse bodem Gijs van Aardenne (1930-1995).  Marijke van Aardenne las de brief uit Den Haag voor tijdens de opening van de Gijs van Aardennezaal in de voormalige vergaderzaal van de Kamer van Koophandel aan de Groenmarkt 19. 

De eerste minister vond de erkenning van de liberaal van statuut volkomen terecht en vond het mooi dat er op een bijzondere plek een Gijs van Aardennezaal is gekomen. 

Talrijken prominenten zeker uit VVD-kring waren bij de plechtigheden in de statige zaal aan de Groenmarkt 19 aanwezig. De ereburgers H.Mostert (SGP) en Nico Lamers (PvdA) en ook D66-fractievoorzitter Nelleke de Smoker waren naar de zaal gekomen.

Ook de oud-VVD-wethouders  Jan Zaaijer, Erik van Heijingen en Nico Maas volgden de plechtigheid rond Gijs van Aardenne, die de stad ook als wethouder in de jaren zeventig heeft gediend.

De voorzitter van het Platform Stedelijke herdenking, Hans Berrevoets, trad als ceremoniemeester op. Hij werd door Marijke van Aardenne speciaal bedankt aangezien hij de aanzet had gegeven om de Gijs van Aardennezaal mogelijk te maken.

Philadelphia zorg Zuid-west maakte de historische vernoeming mee mogelijk en lunchroom den Witten Haen zal de Gijs van Aardennezaal beheren. Om het bijzondere karakter van het werk zichtbaar te maken hield namens de clienten Niels van Middelkoop een toespraak.
 Greet Prins, voorzitter Raad van bestuur Philadelphia Zorg Nederland nam de gelegenheid te baat om een pleidooi te houden voor blijvende begeleiding van mensen met een beperking waar ook dan in Nederland. Vervolgens brak burgemeester Arno Brok  het historisch belang van de naamgeving onder woorden. Hij wees erop dat Van Aardenne in de stad ook heel veel functies heeft vervuld. Daarna onthulde Brok een gedenkplaat in de monumentale zaal samen met Marijke van Aardenne. Met haar vier kinderen – Michiel, Vastert, Mathilde en Sacha om zich heen – sprak een persoonlijk dankwoord. 
             
Oud-minister dr. Pieter Winsemius, kreeg de lachers in de zaal regelmatig op zijn hand met allerlei herinneringen aan zijn collega Gijs van Aardenne. Twaalf jaar na Van Aardenne studeerde hij ook in Leiden. ,,Als een oudejaar als Gijs je roept, dan weet je je plek”, zo gaf hij aan.
De collega uit het eerste kabinet Lubbers zette daarmee gelijk de toon in de liberale zaal, met ook mensen van andere politieke richtingen.

Schil Overwater kreeg een warm applaus. Hij behoorde nog tot de twee levende VVD’ers die de partij hebben opgericht in 1948.  
Burgemeester Brok stond er nog even bij stil, dat nummer drie op de lijst, oud-staatssecretaris Henk Vonhoff, niet zo lang geleden was overleden. In de Gijs van Aardennezaal hangen enkele foto’s van de oud-minister.

Ook is in het kort zijn levensverhaal op grote panelen uiteen gezet met foto’s. Lifestyle Dordrecht heeft dat aangeboden. De foto’s zijn van mevrouw Marijke van Aardenne en voor de tekst tekende Jaap Bouman. 
Zo is er een foto te zien van het college van burgemeester en wethouder van 1970 nog onderleiding van burgemeester J.J. van der Lee. De toespraken in de zaal werden afgesloten met een speciaal gedicht dat was geschreven na de begrafenis van Gijs van Aardenne in 1995 in de Grote kerk.                                
Oud-ambtenaar Ton Delemarre had het speciaal voor Marijke van Aardenne geschreven en las het na een persoonlijke inleiding voor. Nert als oud-minister Winsemius was hij onder de indruk van de kennis van de natuur, die van Aardenne had. 

Foto: Angelique Rosmolen

Deel dit bericht met je vrienden!