Alles over Dordrecht...
15jan 2011

Hans Berrevoets start discussie om 19 juli terug te brengen op agenda van stad Dordrecht

DORDRECHT – Dordt Nu opent donderdag de weekkrant met een pleidooi om 19 juli weer een historische plek op de agenda van de stad te geven.  Daarbij kan worden gedacht aan een soort feestdag.

In 1572 werd op die datum de vrije Statenvergadering in het Hof in Dordrecht geopend  als beginpunt van de strijd tegen de Spanjaarden voor onafhankelijkheid van de lage landen, later Nederland.

De voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking, Hans Berrevoets, slingert in Dordt Nu de discussie aan om iets te gaan doen op 19 juli en de periode erna.

Gerben Baaij, directeur van Dordrecht Marketing, ziet er wel iets in, om iets om met 19 juli 1572 aan de slag te gaan.  De gemeente Dordrecht noemt zich ook stad van het begin om zo landelijk een eigen unieke positie te kunnen uitdragen.

In de historische rubriek Dordt Toen legt Berrevoets uit, dat op 19 juli 1972  Koningin Juliana naar het Hof kwam voor de vierhonderdste herdenking van de Statenvergadering.

Op 6 oktober 2001 kwam Kroonprins Willem Alexander met zijn aanstaande bruid Maxima ook naar Dordrecht toe om in het Hof het verhaal te horen over 19 juli 1572

De historische rubriek Dordt Toen is een maandelijk onderdeel van Dordt Nu. De weekkrant  staat daarin ook uitgebreid stil bij de geboorte van de Dordtse historische kalender op 16 januari 2010.Deel dit bericht met je vrienden!