Alles over Dordrecht...
07jan 2011

De Boon schrijft boek over 200 jaar Bijbelgenootschap Dordrecht

DORDRECHT –  Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft wortels in Dordrecht en is zeker ook schatplichtig aan het Dordtse  Bijbelgenootschap.

Over een Dordtse bijbelgenootschap werd voor de eerste keer nagedacht in 1813 en in 1814 werd het opgericht.

A. de Boon, bekend van de openstelling van de Augustijnenkerk aan de  Voorstraat in Dordrecht, gaat er een boek over schrijven.  Hij heeft meer boeken op zijn naam staan, zoals over de geschiedenis van de Hervormde Augustijnenkerk.


In zijn ogen is Dordt om meerdere redenen bakermat van de  reformatie.  In de negentiende eeuw was het Dordtse Bijbelgenootschap toonaangevend en belangrijker dan het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).  In 1889 was niet de NBG in Parijs te zien op de wereldtentoonstelling maar Dordrecht, zo kwam De Boon in archieven al tegen.

 Volgens De Boon speelde Dordrecht een duidelijke eigen rol als Bijbelgenootschap en is het van belang die geschiedenis een plek te  geven. Op de NBG site wordt Dordrecht niet genoemd en spreekt het NBG over afdelingen in het land. Door de bband tussen Dordrecht en bv de Statenbijbel, had volgens De Boon de stad op het gebied van bijbelverspreing een heel eigen plek.
Het Nederlands Bijbelgenootschap werd op 29 juni 1814 te Amsterdam opgericht. Het waren de Engelsen die aandrongen op een dergelijk genootschap; zijzelf richtten reeds in 1804 hun bijbelgenootschap op: the British and Foreign Bible Societies (BFBS).
Eerder waren al in verschillende Europese landen bijbelgenootschappen opgericht door het BFBS, dat zich tot doel had gesteld over de hele wereld de bijbelverspreiding te bevorderen. Maar pas na de val van Napoleon kon dat in Nederland. Daar verschenen ook in andere plaatsen spoedig bijbelgenootschappen, die vanaf 1815 samenwerkten in het ene Nederlandse Bijbelgenootschap. Deze plaatselijke genootschappen werden 'afdelingen' genoemd. De opkomst van de bijbelgenootschappen wereldwijd loopt parallel met de totstandkoming van de verschillende zendingsgenootschappen. Met recht is de 19e eeuw de eeuw van de zending genoemd.Deel dit bericht met je vrienden!