Alles over Dordrecht...
02jan 2011

"Politiek akkoord Dordrecht krijgt weinig stemmen in het Hof"

DORDRECHT -Maar één op de vijftig mensen - die in het Hof hebben gestemd over de vraag wat wil je bezwaren - kozen het politiek akkoord 2010 van de combinatie Beter voor Dordt, VVD en CDA. 

De twee procent is zichtbaar op een scherm in het Hof in de kleine expositieruimte rond de tentoonstelling: Collector's items.  Dat is onderdeel van de festiviteiten rond 125 jaar archief (DiEP).

Bijna één of de vier mensen (23 procent) had als favoriet voor de toekomst een koektrommel met daarop een tekening van schapekoppen. Dat is symbool van Dordtenaren, dat in 1967 nog is vastgelegd in een kunstwerk van Cor van Gulik met steun van Piet Kraus bij de entree van Dordrecht vanaf de Papendrechtse brug. Toen verving die brug het veer.

Het politiek akkoord, op basis waarvan Dordrecht vanaf april 2010 een nieuwe college van burgemeester en wethouders heeft, kan tot en met zondag 9 januari 2011 nog stemmen halen om van de laagste plek af te komen.

De één na laagste keuze van het publiek heeft immers maar drie procent steun.

 

Collector’s items nog tot en met zondag 9 januari 2011

Poster tentoonstelling Erfgoedcentrum DiEP viert feest. In 1885 werd de eerste officiële stadsarchivaris aangesteld en daarmee bestaat het erfgoedcentrum dit najaar 125 jaar. Middelpunt van de festiviteiten vormt een nieuwe tentoonstelling in Het Hof: Collector’s items. Verhalen uit 125 jaar Dordts archief.

Collector’s items is een bijzondere tentoonstelling geworden. Uit alles wat bewaard is gebleven heeft DiEP de topstukken geselecteerd die het rijke verleden van de stad en regio vertellen: de middenstip van DFC, de oudste portretfoto van Nederland, een archeologische Rolex, een lantaarn van het oude postkantoor, oude films en toespraken en natuurlijk de oudste stadrechten uit 1220.

Ontwikkeling naar erfgoedcentrum
In die 125 jaar is Erfgoedcentrum DiEP van archief uitgegroeid naar een veel bredere organisatie, waarin ook de deelcollecties archeologie en monumentenzorg zijn opgenomen. Belangrijk in de ontwikkeling was de uitbreiding met de archiveringstaak voor dertien regiogemeenten.

Van carnavalskostuum tot schilderij
De breedte van de collectie komt in oktober ook zeker tot uitdrukking in de tentoonstelling. Collector’s items toont meer dan 50 unica en vertelt de bijbehorende verhalen. Zo leert de bezoeker de geschiedenis kennen van een Antilliaans carnavalskostuum en wordt hij meegenomen langs de nostalgische menukaarten van voormalig Grand Hotel Ponsen. Ook komt men meer te weten over de spoorbrug naar Zwijndrecht en de eerste luchtballonvaart. Een minder vrolijk maar wel heel bijzonder object op de tentoonstelling is het schilderij Het schrikbewind van Alva; den ellendighen staet der Nederlanden; anti-Spaanse propaganda uit de tijd dat Dordrecht een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de staat en religie in Nederland.
 
DiEP biedt met haar jubileum een feestelijke en unieke blik op de geschiedenis van stad en regio. De tentoonstelling Collector’s items loopt tot en met 9 januari 2011.Deel dit bericht met je vrienden!