Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Initiatiefvoorstel VVD: De Dordtse Beloften, een onderscheiding voor excellerende jeugd

7 december 2010

DORDRECHT - Vandaag heeft de VVD in Dordrecht een initiatiefvoorstel ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Brok. Het voorstel behelst het invoeren van een nieuwe gemeentelijke onderscheiding voor jongeren die zich op een bijzonder verdienstelijke wijze inzetten voor de samenleving. Doel van het voorstel is enerzijds het inspireren en motiveren van jongeren om dit maatschappelijk functioneren ook op latere leeftijd voort te blijven zetten en anderzijds het bieden van een tegengeluid aan de veelal negatieve berichtgeving over ‘de jeugd van tegenwoordig’.
 
Marc Bevers, VVD-burgerraadslid en initiator van het voorstel: ‘Voor wie ook maar enigszins het nieuws volgt kan het haast niet anders dan dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ synoniem is voor overlast, zinloos rondhangen in de wijk en comazuipen. Dat veel jonge mensen in Dordrecht zich dagelijks op bijzonder verdienstelijke wijze inzetten voor de samenleving lijkt echter in onze huidige tijd sterk onderbelicht. En net als dat opvallen in negatieve zin consequenties heeft in termen van handhaving en repressie, dient opvallen in positieve zin zichtbaar gewaardeerd en beloond te worden’.
 
De gemeente Dordrecht kent een aantal gemeentelijke onderscheidingen voor burgers die zich op bijzondere wijze inzetten voor de samenleving. Jongeren komen niet voor zo’n onderscheiding in aanmerking omdat veelal een vereiste is dat deze inzet gedurende vele jaren plaatsvindt. De VVD vindt het daarom tijd voor een nieuwe gemeentelijke onderscheiding: De Dordtse Beloften.
 
Marc Bevers: ‘In het voetbal is de Beloften Eredivisie het hoogste voetbalniveau waarop jongeren kunnen spelen. Voor veel jonge mensen vormt zichtbaar succes in het Beloftenelftal de springplank naar een succesvolle carrière in het betaald voetbal. Een vergelijking met het breed maatschappelijk functioneren in de Dordtse samenleving is eenvoudig te maken: zichtbaar en gewaardeerd succes op jonge leeftijd kan motiveren, inspireren en een springplank vormen. Een tweede parallel is het feit dat de prestaties in de Beloften Eredivisie aanmerkelijk minder aandacht krijgen dan die van de grote broer. Hetzelfde kan gezegd worden over de prestaties van de Dordtse jeugd’.
 
Het iniatiefvoorstel kan rekenen op een breed draagvlak onder Dordtse organisaties. Bibelot en DWO hebben reeds aangegeven graag met de gemeenteraad mee te denken over de aan de onderscheiding te verbinden criteria. Ook DaVinci steunt het voorstel en is bereid om via de opleidingssector Art&Design een rol te spelen bij de fysieke vormgeving van de nieuwe onderscheiding.
 
De volledige tekst van het iniatiefvoorstel is terug te lezen op de website www.vvddordrecht.nl . Op de website is ook een peiling geplaatst, waar bezoekers aan kunnen geven of het iniatiefvoorstel wat hen betreft een goed idee is.
Meer informatie: Marc Bevers, burgerraadslid VVD Dordrecht. 06-51510153.

Lees meer over:

VVD
Deel dit bericht met je vrienden!