Alles over Dordrecht...
14nov 2010

Toekomst Lutherse kerk Dordrecht is wankel

DORDRECHT – De kleine evangelisch-lutherse gemeente, die te vinden is in de Lutherse kerk aan de Vriesestraat, verkeert in zwaar financieel weer. .

,,In onze gemeente zijn er diepe zorgen over ons voortbestaan. Hoe lang redden we het nog? Het aantal vaste bezoekers loopt terug, er is een structureel jaarlijks tekort aan duizenden euro’s en aan nieuwe activiteiten durven we niet eens te denken. De menskracht is er niet meer”, zo schrijft ouderling/scriba Wim van den Bos namens de kerkenraad in het kerkblad.

Eind november gaat de kerk overleg voeren met een afvaardiging van het landelijk bestuur van de Lutherse kerk. Officieel behoort de Lutherse kerk tot de Protestants Kerk Nederland (PKN), maar op het eiland van Dordrecht is geen samenwerking gezocht met het PKN bestuur in oprichting.

De Hervormde gemeente Dordrecht, Hervormd Dubbeldam en gereformeerd eiland van Dordrecht praten in dat verband over samenwerking en eventueel bestuurlijke integratie op korte of langere termijn.

In het kerkblad wordt niet stilgestaan bij de besprekingen die er zijn geweest tussen de Lutherse kerk met de ook kleine Waalse gemeente om samen de kerk aan de Vriesestraat te delen. De Waalse kerk behoort ook landelijk tot de PKN en zit moeilijk in het Hof gezien de plannen om die omgeving aan te passen en te verbouwen voor erfgoedcentrum DiEP.

Koster Jan Lokhorst van de Lutherse kerk  heeft wel aangekondigd-  met advertenties in het verenigingsblad van Oud Dordrecht - dat hij een soort lunchroom wil beginnen in de zijzaal van de kerk. Daarover wordt niet geschreven in de mededeling van de scriba Wim van den Bos.

Ds. W. Baan heeft volgens de kerkenraad ook al jaren geleden aangeven, dat er in feite geen geld meer is voor predikant en kerkgebouw, zelfs als de inkomsten flink stijgen. Dat is trouwens ook landelijk een herkenbaar beeld, want enkele maanden geleden was in het nieuws dat er in Nederland twee kerken per week dicht gaan. Het kerkblad stelt: ,,De christelijke geloofstraditie zoals die eeuwenlang van generatie op generatie is doorgegeven, lijkt niet meer inspirerend voor nieuwe generaties Europeanen. In kerken die nog wel open zijn overheersen de grijze hoofden van de ouderen.”

De Lutherse kerk in Dordrecht staat wel in een traditie van meer dan driehonderd en het gebouw heeft de status van monument.  Lichtpunten zijn er ook, zoals een goede onderlinge band en kerkdiensten die de moeite waard zijn.De conclusie van de kerkenraad blijft in het kerkblad recht overeind:  ,,Maar we moeten ons met z’n allen realiseren dat onze toekomst wankel is, niet enkel vanwege het geld.”Deel dit bericht met je vrienden!