Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Opening 4-D oppervlakteontwikkeling Sublean op Dag van Duurzaamheid'
10nov 2010

Opening 4-D oppervlakteontwikkeling Sublean op Dag van Duurzaamheid

DORDRECHT - Leerpark Dordrecht krijgt – als tweede locatie in Nederland – een Kameleon, een innovatieve pilot- en democontainer waarin een systeem is opgenomen dat voortdurend kan reageren en anticiperen op zijn omgeving en zo het klimaat van een object of gebouw kan beheersen. Het Sliedrechtse bedrijf Sublean plaatst de ‘Kameleon’. Het kan leveren, zuiveren, compenseren en communiceren. Liefhebbers van innovatieve en duurzame bouwtechnieken van het Leerpark en andere genodigden kunnen tijdens de opening van de ‘Kameleon’ op donderdag 11 november om 15.30 uur een kijkje nemen en zo hun kennis vergroten.

Aan de compacte vestiging is een aantal ingenieuze systemen gekoppeld. De container is te beschouwen als een ‘Kameleon’. Het beschikt over vierkante en driehoekige frames die rondom een as draaien. Ze kunnen aangebracht worden op gevels, daken en andere oppervlakten. De oppervlakten van het systeem kunnen op vele manieren ingevuld worden, bijvoorbeeld met zonnepanelen, of met plantjes om fijnstof af te vangen. Doordat de panelen kunnen draaien, kan het verschillende klimaatbepalende functies aannemen, afhankelijk van de situatie, het weer of het tijdstip.

Het systeem is ontwikkeld door Sublean in samenwerking met vele koplopers zoals Dakontwikkeling Nederland en Urgenda, actie organisatie voor innovatie en duurzaamheid. Sublean (Sustainable Building and Living Environment As Normal) is koploper en specialist in duurzame bouwtechnologieën en zal een concept- en innovatieontwikkelingsunit vestigen in de toekomstige Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark. Deze fabriek is een plek waar leerlingen, bedrijven, onderwijs en anderen zich buigen over duurzame (technologische) vraagstukken. In 2012 zullen de deuren van de Duurzaamheidsfabriek officieel opengaan. Op de Dag van de Duurzaamheid,11 november aanstaande, openen Leerpark en Sublean alvast een compacte versie naast het Sport + gebouw op het Leerpark. 

Sublean plaatst meerdere 4-D pilot- en democontainers in Nederland. Als eerste kreeg het HAKA gebouw in Rotterdam een ‘Kameleon”. Het Leerpark is de tweede locatie in de rij, waarna ook Amsterdam, Schiphol en Drunen volgen. Peter van Dommele van Sublean: “De Kameleon luidt een nieuw spoor in waarmee we in Nederland een nieuwe groene economie kunnen creëren op basis van het toekomst- en klimaatbestendig maken van de Gebouwde Omgeving, veel lokale werkgelegenheid en een nieuwe industrie.”  
 
Waar?
De 4-D Pilot- en democontainer staat links naast het Sportgebouw op het Leerpark
(schuin tegenover de ingang van het Da Vinci college ingang Arcobaleno)Deel dit bericht met je vrienden!