Alles over Dordrecht...
09nov 2010

Steeds meer aandacht in Dordrecht voor handvest mededogen

DORDRECHT – De actie om handtekeningen te plaatsen onder het handvest voor mededogen - om die houding in de stad onder de inwoners meer ingang te doen vinden - werd vanmiddag aangestipt  in de gemeenteraad van Dordrecht. Arjen Hoogerduin bracht het onder de aandacht namens de verenigde oppositie (PvdA, Christenunie/SGP, Verenigde Seniorenpartij, D66 en Groen Links). Hij sprak zijn waardering uit voor de Buitenwacht die op de eigen website mensen uitnodigt om te tekenen voor mededogen in de kleurrijke wereldstad Dordrecht.  Van de zijde van Beter voor Dordt (BVD) en het CDA is ook al getekend op de site van de Buitenwacht voor mededogen. 

Ook BVD wethouder Harry Wagemakers heeft als een van de eerste meegetekend.

Arjen Hoogerduin, zelf fractievoorzitter van de combinatie Christenunie SGP in de gemeenteraad van Dordrecht, vond de inzet voor mededogen een waardige actie.

Columnist Kees Thies heeft gisteren in zijn maandag rubriek in AD De Dordtenaar Dordtenaren opgeroepen om naar de site van de Buitenwacht te gaan om kennis te nemen van het handvest mededogen en daarna te tekenen voor mededogen. 

Weekblad Dordt Nu, met als redacteur Emile van der Velde, heeft vanaf september elke donderdag in de krant en op de website een column van de Buitenwacht staan om mededogen onder woorden te brengen.

Ook in kerkelijke kring krijgt de actie voor mededogen in de stad steeds meer aandacht, nadat het onderwerp in september centraal stond op het zogeheten prinsjesdagontbijt in Dordrecht.

BEGIN TEKST VAN HET HANDVEST van  mededogen voor de mensen in de stad Dordrecht (zie verder www.buitenwachtdordrecht.nl)

Mededogen in Dordrecht voor Dordtenaren

Mededogen is geen vrijblijvende houding.
Mededogen verdient inclusief denken i.p.v. uitsluiten.
Het is een norm voor samen leven, samen wonen, samen werken in een kleurrijke wereldstad, zoals Dordrecht door alle eeuwen was, nu is en zich op de toekomst voorbereidt.
Deze houding hoort vanzelfsprekend bij een stad met Dordtenaren uit alle windstreken.

Wonen in de stad

Dordrecht telt  120.000 inwoners. Daarvan zijn er 87.000 van Nederlandse afkomst. De rest, bijna 35.000 mensen dus, komt van elders, want 110 nationaliteiten zijn hier gehuisvest. Zoveel mensen in de stad. Nederland is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld en van Nederland is de provincie Zuid Holland het drukst met meer dan 1.200 inwoners per vierkante kilometer.
Wonen in de stad. Dat is wachten voor de kassa, wachten voor het stoplicht, wachten op de lift, wachten met een nummertje in je hand, wachten bij de tandarts. Wonen in de stad is altijd geluid, altijd de geuren, altijd iets te zien. Botsen tegen elkaar, vreemde talen, even opzij, ’sorry’ zeggen of ‘mag ik er even langs? ’. Wonen in de stad: we hebben niet voor elkaar gekozen, voor al deze vreemdheid en onrust die ons op die vierkante meter wordt opgedrongen.
Wonen in de stad: een oefening in geduld, in verdraagzaamheid, in soepelheid, mildheid, mededogen. Zelfs wanneer het maar van één kant komt!Deel dit bericht met je vrienden!