donderdag 6 mei 2021

Alles over Dordrecht

''Scheuren in monument de Berckepoort Dordrecht

27 oktober 2010

DORDRECHT -Het monument de Berckepoort in Dordrecht, tussen Voorstraat en Hofstraat, verkeert in slechte staat. Deze onthulling brengt RTV Rijnmond.

De omroep heeft er aan de hand van verslaggever Thijs Blom een reportage over en stelt met Hans Bollebakker van de bond heemschut scheuren vast.   Hij voerde veertig jaar actie in de stad om zo de monumenten te beschermen.

De Berckepoort wordt nu gebruikt door creatief centrum de berckepoort.

Bollebakker spreekt daarom zijn zorg uit voor de microfoon:

(bron RTV Rijnmond)

De inmiddels 73-jarige Bollebakker lijkt vijftien jaar na de restauratie van de Berckepoort gelijk te krijgen voor wat betreft de kritiek die hij destijds had op de restauratie van het monument. Er werd halverwege de jaren negentig onder meer een zware betonvloer gestort en daar hebben de muren van het pand, getuige vele scheuren, onder te lijden. "Je ziet bijvoorbeeld in het gewelf lange scheuren lopen, dat is ernstig. Ook blijft er vocht optrekken van een oude wel onder de vloer", zegt Bollebakker.

De Berckepoort werd in de vroege middeleeuwen gebouwd door een wijnkopersfamilie en kwam in handen van een schoonzoon, die Berck heette. Daaraan dankt het pand zijn naam. De familie Berck stelde in de 17-de eeuw kamers beschikbaar aan de leiders, die destijds Holland bestuurden vanuit het naastgelegen Hof. Daarbij waren de Spaanse landheer Alva en later Willem van Oranje en zijn derde vrouw, Charlotte de Bourbon.

Hans Bollebakker pleit voor snelle aanpak van de problemen: "natuurlijk kost dat geld. In '95 en '96 kostte het al zestien miljoen gulden, maar het pand is van te grote waarde om nu niks te doen". De gemeente Dordrecht erkent de problemen, maar heeft nog geen plan van aanpa

Het 14-de eeuwse monument De Berckepoort, in Dordrecht, verkeert opnieuw in slechte staat. Hans Bollebakker, die namens de Bond Heemschut in de jaren tachtig en negentig pleitte voor een goede restauratie, noemt de problemen ernstig, maar wel oplosbaar.  

Deel dit bericht met je vrienden!