dinsdag 19 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Will Ferweda uit Dordrecht exposeert in 2011 op drie plaatsen

14 oktober 2010

DORDRECHT -Will Ferwerda heeft zijn gehele leven als kunstenaar in het verzet gezeten. Verslaggever Thijs Blom van RTV Rijnmond is creatief met taal als hij de Dordtenaar spreekt, die 45 jaar geleden werd verbannen uit Gorkum. Will moest nadat de toenmalige burgemeester Ridder van Rappard zijn kunst veroordeelde, wel naar een andere plek uitwijken.

(met toestemming overgenomen, bron RTV Rijnmond)

De in 1965 door de burgemeester uit zijn stad verjaagde Will Ferwerda keert terug in Gorinchem. Het is namelijk één van de drie plaatsen waar volgend jaar een expositie te zien zal zijn van vijftig jaar werk van de beeldend kunstenaar.

Naast dat jubileum is het ook zo dat Ferwerda in juni 2011 zijn 70-ste verjaardag viert. En die heuglijke feiten laat de naar de kunstenaar vernoemde stichting niet zomaar voorbijgaan. Voorzitter Paul Engelsman vindt dat de Dordtenaar kunstenaar dat verdient: "hij is een maatschappelijk geëngageerd kunstenaar, altijd in verzet tegen het onrecht in de wereld. Zijn werk spreekt velen aan. Ook mij".

Engelsman heeft in z'n eigen woning in Dordrecht veel werk van Ferwerda hangen en was vier jaar geleden één van de oprichters van de Will Ferwerda Foundation: "zo'n stichting is noodzakelijk om de kunstenaar rustig z'n werk te laten doen. Zeker in economisch mindere tijden zie je dat de overheid zich van de kunstenaar afwendt, in plaats van hem te ondersteunen. Eigenlijk verdient elke goede kunstenaar zo'n eigen stichting".

De stichting heeft onder meer vastgelegd, dat het atelier van Ferwerda, aan de Dordtse Voorstraat, na zijn dood een museum wordt, waar het werk van de kunstenaar te zien zal blijven. Maar voorlopig is de man nog springlevend, al valt het spreken hem door een keelaandoening zwaar. In zijn opslagkelder bekijkt hij al welke werken geschikt zijn voor de exposities van volgend jaar.

"Kijk, dit is al heel oud, maar past nog prima in deze tijd", zegt Ferwerda over een schilderij, dat de groeiende afstand tussen burgers en politiek verbeeldt: "die politici zijn aliens, daar moeten we voor uitkijken !" waarschuwt hij quasi serieus. De exposities zullen volgend jaar gehouden worden in Dordrecht, Gorinchem en bij de Pulchri Studio in Den Haag, waaraan hij ook al 20 jaar verbonden is.

De terugkeer in Gorinchem is pikant, omdat toenmalig burgemeester Ridder van Rappard daar 45 jaar geleden de kunst van Ferwerda uit de stad liet verwijderen. De fatsoensrakker vond het aanstootgevend. Ferwerda kan er nu hartelijk om lachen, maar beschouwt zijn terugkeer wel als een rehabilitatie. De Will Ferwerda Foundation hoopt zijn jubileumjaar nog verder op te poetsen met een monografie.

Deel dit bericht met je vrienden!