zaterdag 29 januari 2022

Alles over Dordrecht

Vlijbrug: op naar de 5 miljoen

8 oktober 2010

DORDRECHT - Stichting Het Wantij is nog altijd in strijd met de gemeente over de omstreden bouw van de Vlijbrug. Secretaris Cor Goosen laat Dordrecht.net nu het volgende weten:

"Het verhaal fietsbrug over de Vlij kent maar geen einde en zal nog lang gevoeld worden.

Ondanks het feit dat een fietsbruggetje over de Vlij voor een half miljoen euro mogelijk was geweest, is de gemeente Dordrecht onverdroten koppig, verdwaasd en verblind doorgegaan op de eenmaal ingeslagen weg van 5 jaar geleden. Hoewel verantwoordelijk wethouder Van den Oever de oplopende kosten het liefst zolang mogelijk had verzwegen om zo ongestoord verder te kunnen bouwen, werd pas na uitdrukkelijke vragen daarover vanuit de BVD fractie en met opzettelijk grote vertraging, eind juni in een brief aan de raad bekend dat de oorspronkelijke begroting van 2.2. miljoen al was opgelopen naar de 4 miljoen. Tweederde van het laatste extra miljoen was bovendien al uitgegeven (zonder goedkeuring van de raad!). Natuurlijk probeerde wethouder Van den Oever de schuld in de
 schoenen van Stichting Het Wantij te schuiven. Klein detail: de huur van rijplaten voor zwaar verkeer over de Wantijdijk kost 125.000 per jaar en men is ‘vergeten’ deze eind 2007, toen het karwei op de Wantijdijk was geklaard, weg te halen!

In tijden van bezuiniging is het wel heel erg wrang dat dit project koste wat kost moest worden doorgezet. Maar ja, gezichtsverlies voor betrokken politici is onverteerbaar.

Opvallend is, dat uit het financiële overzicht blijkt dat zo’n slordige € 100.000,- werd uitgegeven aan extern juridisch advies (de eigen jurist ontbrak het kennelijk aan voldoende kwaliteit) en eenzelfde bedrag aan ecologisch advies van externe bureaus (waar flink wat extra is geïnvesteerd om de gewenste bevindingen te krijgen). Ook werd nog eens € 125.000,- aan ambtenarenuren in het project gestopt. Het is duidelijk: alle grenzen van fatsoen zijn overschreden om ervoor te zorgen dat Stichting Het Wantij dit speeltje niet zou afpakken.

Het geeft een onthutsende kijk op de mentale toestand van de betrokken politici en ambtenaren in Dordrecht; geraadpleegde psychologen vinden het vertoonde gedrag overeenkomen met dat van een kind van 6 jaar oud: ‘We willen ons zin, hoe dan ook’. Rationele argumenten spelen geen rol.

We hebben van doen met het typische gedrag van eilandbewoners. Die willen gewoon hun eigen gang gaan zonder bemoeienis van buiten; niet van derden zoals kritische burgers, een directeur van de rekenkamer noch van betrokken instanties maar wil men zich het liefst onttrekken aan de nationale en Europese wet- en regelgeving.

Ernstig is ook dat al die burgers die eindelijk verandering wilden en verlost worden van deze zieke bestuurscultuur zijn bedrogen, ondanks de komst in het college van wethouders van Beter voor Dordt. BVD- wethouder Sleeking heeft zich binnen het college een zwak leider getoond en heeft ten koste van een uniek natuur en landschap kiezersbedrog gepleegd. Sleeking had het roer moeten omgooien om het gebied rondom het Wantijpark, nog belangrijker dan de Zuidpolder, te beschermen en de enorme overschrijdingen ten koste van de burger moeten voorkomen. Sleeking had alleen al met dit simpele financiële argument, waarvan hij sinds zijn aantreden op de hoogte kon zijn, de bouw kunnen stoppen.

In de afgelopen 5 jaar werd zeker twee en een half jaar lang gewerkt aan deze brug. Het geeft aan dat over de impact en de begroting van dit project al vanaf het begin is gelogen: bij het aanvragen, eind 2005, van de bouwvergunning, werd nog uitgegaan van het afronden van dit project halverwege 2006!

Nu is er al 4 miljoen besteed, met een open einde. Dit zal ongetwijfeld oplopen naar de 5 miljoen, tien maal meer dan een fietsbruggetje hoeft te kosten.

Rest ons te verzuchten dat deze vernietiging van landschap, natuur en kapitaal diep,diep, diep droevig is… Hopelijk is er een les geleerd!"

Deel dit bericht met je vrienden!