Alles over Dordrecht...
01okt 2010

Koninklijke onderscheiding voor Herman van Duinen

DORDRECHT - Op donderdag 30 september vond de presentatie van het boekje “Dieren in de Dordtse binnenstad” van Herman van Duinen plaats. Na de presentatie van dit boekje in de Kennedyzaal van het Stadhuis reikte burgemeester Brok hem een Koninklijke Onderscheiding uit.

De beste smoes
“Dieren in de Dordtse binnenstad” is het twintigste deeltje van “Verhalen van Dordrecht”. Van Duinen heeft letterlijk en figuurlijk de vele dieren – van griffioen tot giraf – in beeld gebracht. Dieren komen voor in steen, glas, hout en gietijzer. Dieren zijn bijvoorbeeld te vinden in ramen, gevelstenen, leuningen, grafzerken, als beeld of als deurklopper. En voor wie het allemaal met eigen ogen wil zien, is een plattegrond in het boekje opgenomen. Ook voor kinderen een leuke speurtocht. Aan Herman van Duinen was verzocht het eerste exemplaar van het boekje uit te reiken aan burgemeester A.A.M. Brok. Wat Van Duinen niet wist is dat - nadat de presentatie heeft plaatsgevonden - de burgemeester de regie zou nemen om hem koninklijk te onderscheiden.

Vrijwilliger in de Grote Kerk
De heer Van Duinen is al vanaf 1987 actief als vrijwilliger in de Grote Kerk, als medeorganisator van evenementen, als publicist en als gids bij rondleidingen in de kerk en bij het opleiden van nieuwe gidsen.
Bovendien was hij de initiatiefnemer van de plaatsing van Gildenramen in de Sint Joriskapel van de kerk in 2006.
Tevens is de heer Van Duinen schrijver van diverse publicaties over de Grote Kerk. Een spraakmakende en bijzondere studie betreft de koorbanken in de Grote Kerk. De kerk beschikt over een van de weinige, goed bewaard gebleven vroegrenaissancekoorbanken van Europa. Herman Van Duinen schreef een monografie over dit gestoelte, maar verrichtte daarvoor ook een tijdrovend en moeilijk uitvoerbaar onderzoek naar het prentmateriaal dat de beeldsnijders rond 1540 bij de vervaardiging van het houtsnijwerk als voorbeeld hebben gebruikt. Het resultaat van dit onderzoek was zo verbluffend, dat hij hiermee een uiterst belangrijke bijdrage aan de kunstgeschiedenis van de Nederlandse renaissance heeft geleverd. Mede dankzij zijn fotografische kwaliteiten ontstond een in woord en beeld degelijk gedocumenteerd werk.
Hij heeft ook onderzoek gedaan naar 16e eeuwse Bijbeledities aan de hand waarvan een in 1579 aangebrachte muurschildering in de Grote Kerk kon worden gerestaureerd.

Stichting Behoud Augustijnenkerk
Vanaf 2005 is Herman van Duinen vrijwilliger bij de Stichting Behoud Augustijnenkerk Dordrecht. Hij schrijft teksten, maakt foto’s en doet onderzoek naar de Augustijnenkerk en het klooster. De eerste beschrijving van de geschiedenis van de kerk en het voormalig klooster verscheen in 2005. Een nieuw uitgebreid boek zal volgend jaar verschijnen.
Ook nam hij het initiatief voor de plaatsing van een Romaans doopvont in de Augustijnenkerk.

Vereniging Oud-Dordrecht
Vanaf 2005 is hij lid van de redactie van het tijdschrift van de Vereniging Oud-Dordrecht en medeauteur van de jaarboeken van deze Vereniging.

Tenslotte mag niet onvermeld blijven dat hij een verdienstelijk kunstschilder, grafisch ontwerper en organist is, die zijn kunstzinnige gaven belangeloos inzet voor kerkelijk en gemeentelijk Dordrecht.

De heer Van Duinen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Foto: Henk VeenstraDeel dit bericht met je vrienden!