Alles over Dordrecht...
27sep 2010

Patiënten extra verwend tijdens Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

DORDRECHT - Patiënten op de palliatieve unit van het Albert Schweitzer ziekenhuis én hun naasten krijgen op 9 oktober onder meer een luxe ontbijt met krant, een uitgebreide lunch en een à la carte diner met desgewenst een wijntje. Er worden hand- en voetmassages en gelaatsbehandelingen gegeven. De ‘Mediclowns’ brengen een bezoek. Dit stukje ‘verwenzorg’ vindt plaats in het kader van de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg, bedoeld om dit speciale type zorg meer bekendheid te geven. De dag is overigens géén open dag voor het publiek.

Palliatieve zorg is de zorg die erop gericht is om een patiënt met een levensbedreigende ziekte een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven, legt coördinerend verpleegkundige Marlene van der Wulp van de palliatieve unit van het Albert Schweitzer ziekenhuis uit. Op afdeling B3 van de locatie Dordwijk bevinden zich acht ‘palliatieve bedden’. Van der Wulp: ,,Palliatieve patiënten zijn in hun laatste levensfase, maar nog niet stervende. De palliatieve fase kan, afhankelijk van de ziekte en de conditie van de patiënt, tot wel enkele jaren duren. In die periode is de behandeling niet meer gericht op genezing, maar op het bestrijden van ongemakken als pijn, benauwdheid of misselijkheid.”

Daarnaast kan levensverlengende therapie gaande zijn, zoals bestraling of chemotherapie. Vaak, maar niet altijd, is er sprake van kanker.

Eenmaal gestabiliseerd, is het de bedoeling dat de patiënt weer naar huis kan, of naar een verpleeghuis of een hospice. ,,Wij zijn dus geen ‘stervensafdeling’, hoewel dat nog vaak wordt gedacht”, zegt Van der Wulp. ,,Rond palliatieve zorg bestaan nog veel misverstanden en onbekendheid – niet alleen in de samenleving, maar zelfs binnen de zorg. Soms liggen patiënten op andere verpleegafdelingen, die bij ons eigenlijk beter op hun plek zouden zijn. Daarom kunnen op de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg ook collega’s uit het ziekenhuis bij ons komen kijken, zodat ze zien wat wij hier doen en tijdig aan ons denken wanneer dat aan de orde is.”

Op de palliatieve unit wordt tweemaal per week multidisciplinair overleg gevoerd tussen de behandelaren van de patiënt en gespecialiseerde palliatief verpleegkundigen. Zij hebben kennis van de bestrijding van lichamelijke ongemakken, maar ook voor de psychische gesteldheid van de patiënt, voor de thuissituatie en het welzijn van naasten, voor spiritualiteit en zingeving en voor belangrijke keuzes waar patiënten voor komen te staan. Van der Wulp: ,,Als wij zien dat iemand geestelijk lijdt of dat de familie vastloopt, kunnen we ook op die gebieden specialistische hulp inroepen.”

Daarnaast heeft de palliatieve unit de zogeheten ‘complementaire zorg’ hoog in het vaandel staan: massages, voetbaden, aromatherapie en/of koude- en warmtepakkingen worden er veelvuldig toegepast. Op 9 oktober kunnen ook partners en andere naasten van de patiënten daarmee kennismaken tijdens een bezoekuur dat de hele dag duurt, van 9.30 tot 20.00 uur. De patiënten zelf krijgen ook op uiteenlopende manieren extra aandacht.

De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg wordt voor de zesde keer op rij gehouden. Het Albert Schweitzer ziekenhuis doet voor het vierde achtereenvolgende jaar mee.Deel dit bericht met je vrienden!