Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Albert Schweitzer ziekenhuis gepromoveerd tot Traumacentrum level 2'
22sep 2010

Albert Schweitzer ziekenhuis gepromoveerd tot Traumacentrum level 2

DORDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk (Dordrecht) is voor de komende twee jaar officieel erkend als ‘Traumacentrum level 2’. Deze status zegt iets over de deskundigheid, paraatheid en organisatie van de Spoedeisende Hulp (SEH) en over de samenwerking van de SEH met andere afdelingen die betrokken zijn bij de zorg aan zwaargewonde patiënten.

De status is toegekend door Traumacentrum Zuid West Nederland, dat de traumazorg in dit deel van het land coördineert. De ‘promotie’ van level 3 naar 2 brengt met zich mee dat ambulances patiënten met zwaardere of complexere verwondingen naar het Albert Schweitzer ziekenhuis kunnen brengen. Daarbij gaat het om mensen bij wie op basis van het ongeval ernstig letsel wordt verwacht, zoals na een ongeval met hoge snelheid of grote schade, of na een val van grotere hoogte. Ook een patiënt met lage bloeddruk (teken van een bloeding), snelle ademhaling of sufheid moet naar level 2.

,,Level 2 is het hoogst haalbare voor een regionaal ziekenhuis en wij zijn er dan ook bijzonder trots op”, verduidelijkt Pol Stuart, medisch manager SEH. ,,Alleen level 1 is hoger, maar dat niveau is uitsluitend weggelegd voor gespecialiseerde traumacentra. Daarheen gaan patiënten in geval van bijvoorbeeld coma, dwarslaesie, duidelijk meerdere grote breuken of steekwonden.”

Ondanks de opgetogenheid, komt de toekenning voor Stuart niet als een volkomen verrassing. ,,Wij hebben vorig jaar zelf gevraagd om visitatie door Traumacentrum Zuid West Nederland, omdat wij meenden dat we al op level 2 functioneerden.” Dit werd onlangs officieel bevestigd. Opvallend is dat de visitatie eerder dit jaar plaatsvond op de oude SEH van de locatie Dordwijk. De nieuwe, die op 2 juli in gebruik werd genomen, is veel beter geoutilleerd en groter. Stuart: ,,Het advies dat Traumacentrum Zuid West Nederland ons in zijn verslag geeft om een tweede ‘shockroom’ te openen – een grote traumakamer – is daarmee direct al opgevolgd.”

De nieuwe SEH van de locatie Dordwijk is op dit moment een van de modernste van het land. Artsen en verpleging kunnen de stand van zaken rondom elke patiënt aflezen op grote 'Schipholmonitors'. Centrale patiëntbewaking en medische gassen zijn voorhanden op alle 21 behandelplekken. Voorts is er onder meer een afzonderlijke kinderkamer, brandwondenkamer, acute psychiatrische kamer en familiekamer. Een ultramodern ct-scanapparaat wordt in oktober geïnstalleerd op de SEH.

Level 2 is een erkenning voor het hele ziekenhuis, zegt Stuart. ,,Bij ons begint de zorg aan een zwaargewonde patiënt, maar later nemen andere afdelingen het proces over. Wij hebben moeten aantonen dat we intensief en uitstekend samenwerken met onze chirurgen, operatiekamers, de afdeling Radiologie en de Intensive Care. Deze toekenning is dus echt een gezamenlijke prestatie.”

Of de komende tijd een verschuiving plaatsvindt in de patiënten die worden binnengebracht, is volgens Stuart even afwachten. ,,Omdat ons niveau al zo hoog lag, kregen we al regelmatig patiënten binnen die op een Traumacentrum level 2 thuishoorden. Bovendien ligt het Erasmus MC – een Traumacentrum level 1 – relatief dichtbij ons. Met zeer zwaargewonden gaat de ambulance daar vanuit onze regio vaak al automatisch naar toe.” Voor het Albert Schweitzer ziekenhuis is level 2 in de eerste plaats vooral een belangrijke bevestiging van de kwaliteit van de patiëntenzorg, aldus Stuart.

 Deel dit bericht met je vrienden!