Alles over Dordrecht...
17sep 2010

Bobby Kinghe Dordrecht aan vooravond veertig jaar bestaan

DORDRECHT – Productiegroep BOBBY KINGHE in Dordrecht viert in 2011 veertig jaar. Oprichter Kees Klok meldt het op zijn weblog.

Bobby Kinghe haalde rond 1970 allerlei dichters naar Dordrecht in literaire cafés. Vooral in de samenwerking met Bibelot gebeurde veel moois. Zelfs voetballer Willem van Hanegem ging met burgemeester Jan H. van Zuuren en dichter C.Buddingh’ op het podium in Dordrecht op de literaire tour.

Het vaandel Bobby kinghe is voor bijzondere producties gebleven, alhoewel de productiegroep met de tijd meeging.  De naam Bobby Kinghe is verbonden aan Gerrit de Wolf (1949-2010).

Kees Klok brengt dit ook op een bijzondere wijze onder woorden. Het leest ook als een ode aan een vriend. Gerrit de Wolf was vooral de laatste jaren bekend als schaker van de Willige dame in poffertjessalon Visser en hoorde toen bij de bekende bezoekers van het Centre Ville van Dries Schilten. 
Het is daarom historisch gezien vanzelfsprekend dat de foto op de weblog bij het verhaal 38 jaar geleden is genomen in Centre Ville.

(zie ook: www.dordrecht.net/sportnieuws/2010/01/23/2626/in-memoriam-gerrit-de-wolf.html)

Kees Klok:

Volgend jaar, in 2011, wordt Bobby Kinghe veertig, al is hij, eigenlijk iets ouder. Ik herinner mij nog zijn geboorte, in 1967, in een aflevering van De Groene Mug, de schoolkrant van de fameuze Mulo Groenedijk. Hij werd in het leven geroepen door Gerrit de Wolf, in het gelijknamige verhaal, dat handelde over een psychedelische figuur die rondreed op een orgel. De redactie van De Groene Mug, waarvan zowel Gerrit als ik deel uitmaakten, werd geleid door onze tekenleraar, de latere hoogleraar economie, Cees Esseboom. Hij was jong en vooruitstrevend en bood ons, als we na schooltijd in zijn lokaal voor het blad bijeenkwamen, altijd een sigaret aan. Kom daar in het bedillerige en betuttelende Nederland anno 2010 eens om.

Bobby Kinghe beleefde zijn kinderjaren in het Cultureel Warenhuis Bobby Kinghe in de Hofstraat, gedreven door Gerrit de Wolf en Jan van der Geer, in het voormalige boekwinkeltje van Koos Versteeg op (toen) nummer veertien. Na enige tijd haalden ze er een partner bij, die er prompt met de kas vandoor ging, zodat de winkel korte tijd het atelier van beeldend kunstenaar Ton van Dalen werd. Daarna bereikte Bobby de pubertijd met de manifestatie Poëzie in het Minitheater, in 1969. Dat minitheater lag onder het Stadskantoor en is lang geleden om onbegrijpelijke redenen omgedoopt tot fietsenkelder.

Volwassen werd Bobby in 1971, toen ten kantore van notaris Van Aardenne de akte werd verleden waarin de oprichting van de Stichting Produktiegroep Bobby Kinghe een feit werd. De stichting zou 'de Dordtenaren over de cultuurdrempel schoppen,' zoals bestuurslid Han van Gorkom het uitdrukte in een vraaggesprek met dagblad De Dordtenaar. Wie het allemaal in detail wil weten moet mijn verhalenbundel IJzeren logica kopen, want daar staat het in, maar Bobby Kinghe werd meteen een vis van formaat in de krap bemeten, ondiepe vijver van de Dordtse cultuur. Het doet mij, als een van de oprichters van de stichting, veel genoegen dat Bobby nog steeds een flinke vis is, in het nauwelijks veel verder uitgegraven en uitgediepte cultuurvijvertje van Hollands oudste stad. Het is dan ook zeer terecht dat het veertigjarig bestaan in 2011 gevierd gaat worden, ongetwijfeld op een Bobby Kinghe eigen wijze. Het stemt mij alleen droef dat de vader van Bobby, die in januari van dit jaar is overleden, het allemaal niet meer kan meemaken.

Op de foto een deel van het eerste bestuur van Bobby Kinghe, met vrouwelijke aanhang, aan de leestafel van café Centre Ville, oktober 1972. Met de klok mee: Gerrit de Wolf (deels, uiterst links), Hannie v.d. Heuvel, Bep Schoor, Han van Gorkom, Kees Klok, Anneke Klifman (net zichtbaar), Jacques Noorman, Liesbeth v.d. Heuvel en Herbert Bos.
 Deel dit bericht met je vrienden!