Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Jens van der Vorm tekent namens BVD over bescherming historisch Dordrecht'
14sep 2010

Jens van der Vorm tekent namens BVD over bescherming historisch Dordrecht

DORDRECHT – Het persbericht van Beter voor Dordt (BVD) om een gesprek te beginnen over een betere  bescherming van de (historische) binnenstad, is ondertekend door gemeenteraadslid Jens van der Vorm de Rijke. De grootste fractie in de gemeenteraad (vijftien leden en drie wethouders) heeft deze keuze gisteravond om meerdere redenen gemaakt. Het is bedoeld als een markering van de historische  rol, die Jens van der Vorm de Rijke heeft gespeeld om tot een gesprek te komen over een bescherming van de binnenstad. Jens verkeert in een moeilijke levensfase. Hij is ongeneeslijk ziek.

De bekende Dordtenaar heeft zich allerlei manieren voor de Dordtse samenleving ingezet en werd daarvoor in juli 2010 nog koninklijk onderscheiden.  Vanaf november 2007 behoort hij ook tot de drijvende krachten achter de organisatie, die nu in de  stad bekend staat als platform Stedelijke herdenking.

In deze kring besprak hij regelmatig zijn zorgen over de aantasting van het historisch stadsgezicht door nieuwbouwplannen, die daar op gespannen voet mee staan.

Het Platform Stedelijke Herdenking organiseerde daarom ook met partners zoals de vereniging Oud-Dordrecht en de stichting Historisch Platform een historisch debat in de Wilhelminakerk op 25 februari, kort voor de gemeenteraadsverkiezingen., Bij die gelegenheid maakte Jens van der Vorm ook de oprichting bekend van de actiegroep Stadsverzet samen met columnist Kronkelaar. Kot daarop werd Jens gemeenteraadslid van de winnaar van de verkiezingen,  Beter voor Dordt. Hij kreeg kort daarop met gezondheidsproblemen te maken.

,,Ik hoop dat het echt mogelijk wordt een goed gesprek los te maken binnen de gehele gemeenteraad om onze historische stad beter te beschermen. Beter voor Dordt heeft de aanzet gegeven, want we hopen dat het vanuit de raad lukt om een duidelijk signaal af te geven aan het college van burgemeester en wethouders. We hopen ook vanuit de stad reacties los te maken, zodat een gesprek over een betere bescherming maximaal draagvlak krijgt”.

Dordrecht heeft als stad met meer dan vijftienhonderd monumenten  te maken met landelijke regels, wetten, bestemmingsplannen en eigendomsverhoudingen.  Toch gelooft Jens van der Vorm de Rijke dat ervaringen in andere historische steden Dordrecht kunnen hebben om meer te doen. ,,Besturen is meer dan alle de wetten toepassen. Het gaat erom, dat we nieuwbouw en monumenten meer met elkaar laten harmoniseren.”

Zo heeft Jens van der Vorm de Rijke ook meermalen in het Platform Stedelijke Herdenking een pleidooi gehouden om niet alles alleen maar juridische te laten verlopen, maar bij het begin van het nadenken over plannen voor de historische stad eens na te denken met alle betrokkenen. Dat zou al kunnen bij het drinken van een kopje koffie om elkaar beter te leren kennen.  In het land is hiermee ook ervaring opgedaan.

Bij de bescherming van de binnenstad speelt ook de zogeheten welstandscommissie een rol, waarop op 25 februari in de Wilhelminakerk het nodige is gezegd. Voor Jens van der Vorm de Rijke telt nu vooral het op gang brengen van een stadsbreed gesprek. Beter voor Dordt geeft zijn rol ook weloverwogen een plek door zijn naam namens de gemeenteraadsfractie onder het eerste bericht te zetten.

Zie ook:
Beter voor Dordt wil betere bescherming binnenstad (di, 14 sep 2010)


Deel dit bericht met je vrienden!