Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Jetta Klijnsma denkt in mogelijkheden'
13sep 2010

Jetta Klijnsma denkt in mogelijkheden

DORDRECHT - Oud-staatssecretaris en kamerlid Jetta Klijnsma opent vandaag een bijzondere zaal in den Witten Haen aan de Groenmarkt in Dordrecht de Theodoor Stoopzaal. De organisatie achter de lunchroom, Philadelphia, denkt in mogelijkheden voor mensen met een beperking. Uit gesprekken met Jetta Klijnsma blijkt, dat het ook op haar persoonlijk leven slaat. Zo meldt een welzijnssite:

,,Toen Jetta Klijnsma nog een klein meisje was, was de wereld voor mensen met een beperking nog veel meer onbegaanbaar dan nu. De oud- staatssecretaris voor Sociale Zaken (PvdA), geboren met spastische benen, loopt achter een rollator, maar blijft de wereld van de zonnige kant bekijken. ‘Daar waar ik kom, wil ik de nadruk blijven leggen op toegankelijkheid voor mensen met een beperking.’

Strandrolstoel
‘Nog steeds zie je dat er in openbare gebouwen geen aangepaste toiletten zijn, of dat je ergens lastig naar binnen kunt gaan. Gelukkig wordt daar de laatste jaren wel veel aan gedaan. Daar waar ik kom, probeer ik altijd de nadruk te leggen op de toegankelijkheid. Ook als wethouder in Den Haag zette ik me daar al voor in. Ik heb bijvoorbeeld de strandrolstoel mogelijk gemaakt. Zo kunnen mensen die moeilijk ter been zijn ook bij de zee komen.’

Eng
Mensen met een beperking krijgen niet alleen te maken met fysieke obstakels, vervolgt Klijnsma. ‘Steeds meer merk je dat mensen een beperking vaak eng vinden. Als ik met mijn man wat op een terrasje ga drinken, vragen ze aan mijn man wat ik wil drinken. Ik kan daar wel om lachen, want ik weet dat het niet boos bedoeld is, maar het is wel lastig.’

Mondiger
Klijnsma is er trots op dat mensen met een beperking zich niet meer laten ‘wegstoppen’ in een oord in de duinen. ‘Ze worden steeds mondiger en komen voor zichzelf op. “Deel dit bericht met je vrienden!