donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Diny Koppens: Transparantie bij nevenfuncties van bestuurders

9 augustus 2010

DORDRECHT - "Niemand hoeft ervan op te kijken dat er belangen worden gediend door wethouders en raadsleden. Wie het dichtst bij het vuur zit warmt zich het meest, zegt het spreekwoord.


De verleiding om je eigen clubje of familie voor te trekken is nu eenmaal erg verleidelijk, en: je weet wat je in huis haalt. Er zit een zekere mate van consolideren van macht en vertrouwen in opgesloten. Ik heb me wel verbaasd toen een paar jaar geleden in het personeelsblad van de gemeente Dordrecht er door toenmalig wethouder personeelszaken Lagendijk een expliciete oproep werd gedaan aan ambtenaren om binnen hun familie-, vrienden- en kennissenkring rond te kijken voor nieuwe collega's.

Dat vond ik al niet kunnen. Kwaliteit en opleiding zouden voorop moeten staan, niet de connecties. Maar zo werkt het hier, het is een overblijfsel uit de periode dat de regenten de boel beslisten en dat alleen maar konden in een omgeving van kontlikkers en jaknikkers. En tja, als je je baantje te danken had aan je oom, tante, broer of vader, dan kun je niet anders. En dat is nu nog zo. Op de personeelslijst van de gemeente staan dan ook veel mensen met dezelfde achternaam, en die zijn negen van de tien keer verwant aan elkaar.

Daarnaast zijn er raadsleden die ook zitting hebben in belangenverenigingen zoals van de funderingen. Maar eerlijk is eerlijk: daar komt nu wel een betere aanpak uit voort dan in het vorige bestuur. Dus het gegeven is niet per definitie nadelig, het heeft te maken of het ethisch kan: integriteit. Want de kruiwagen van deze groep staat dan dichter bij het vuur dan die van andere belangengroeperingen, en deze warmt zich dus ook het meest. Die voorkeursbehandeling en het vooropstaan in de prioriteit en aandacht, dat kan dus niet. Dat is oneerlijk ten opzichte van andere groepen.

Waarom nu zo geheimzinnig doen over het blootleggen van de familiebanden en economische belangenverstrengeling? Ik weet van in elk geval een directeur, die een volledig zeer goed betaalde baan heeft bij de gemeente dat hij ook een eigen interim management bedrijf heeft. En zo zullen er wel meer zijn. Invloed krijg je nu eenmaal door alle tien je vingers in tien verschillende soorten pap te hebben. Waarom daar geheimzinnig over doen? Laat iedereen maar zien hoe machtig je bent. Van de voormalige gemeentesecretaris heeft Sleeking zich in de openbaarheid afgevraagd of hij met al zijn nevenfuncties nog wel voldoende serieus tijd kon geven aan zijn secretaris- zijn van de gemeente Dordrecht. Een zeer terechte vraag; want gemeentesecretaris is een zware en verantwoordelijke baan.

En onze wethouder Economie/ Ondernemerschap heeft tegelijkertijd stevige banden met bepaalde bedrijven, maar niet met allemaal. Hij heeft een behoorlijke vinger in de pap bij Horeca Nederland. Is het dan juist handig om de portefeuille Economie/ Ondernemerschap te hebben, of is er hier ook een mogelijkheid tot voorkeurs-behandeling of belangenbehartiging van een selecte groep? Deze discussie zou in de raad gevoerd moeten worden. Maar daar is de raad een beetje bang voor, laf, zeg maar.

Ik ben wel benieuwd wat de Rekenkamer achter wethouder van Steensel van Financiën zoekt. Behalve dat hij van Berenschot afkomstig is weet ik hem niet te linken aan welke groep dan ook. Maar het blijft vreemd dat met name de wethouder Economie en de wethouder Financiën zich de afgelopen periode sterk hebben gemaakt voor het vertrek van de voorzitter van de Rekenkamer, de heer Hindriks, wiens enige 'fout' was dat hij de boel open wilde breken om zo plaats te maken voor een integer bestuur. Daarom moet het onderzoek van hem niet gehinderd worden en moet het ook in de openbaarheid komen. Kiezers kiezen niet alleen een partij, maar geven met hun stem ook een voorkeur aan. En wat mij betreft gaat die naar een persoon die de integriteit hoog heeft staan."

Deze mening is van Diny Koppens. Ze zat in de gemeenteraad van Dordrecht van 2006 tot 2010, eerst voor Beter voor Dordt (BVD) en het laatste half jaar voor de PvdA. Ze wil de politiek actief en betrokkenheid op haar eigen manier blijven volgen.

Lees meer over:

diny koppens
Deel dit bericht met je vrienden!