dinsdag 15 juni 2021

Alles over Dordrecht

Scholieren Dalton Lyceum gaan uit hun bol tijdens alcoholvrij schoolfeest

28 juni 2010

DORDRECHT - Pierre Wind met leerlingen van het Dalton Lyceum Goede muziek, bijna vakantie vierende scholieren en de door topkok Pierre Wind geshakete alcoholvrije cocktails bleken de juiste ingrediënten voor een geslaagd alcoholvrij schoolfeest van het Dalton Lyceum uit Dordrecht. De `happy drinks-party', gehouden op dinsdag 22 juni in uitgaansgelegenheid De Kazerne in Dordrecht, was een initiatief van het regionale alcoholpreventieprogramma `Verzuip jij je toekomst?!' en het Trimbos-instituut om jongeren enthousiast te maken voor alcoholvrije dranken.

In een bomvolle Kazerne was er onder de leerlingen van het Dordtse Dalton Lyceum, mede door de aanbrekende vakantieperiode, sprake van een uitgelaten stemming. Het eindschoolfeest kende dit jaar voor het eerst een geheel alcoholvrij karakter. Ook aan de bovenbouw, ouder dan 16 jaar, werd deze keer geen alcohol geschonken. Communicatiemanager van `Verzuip jij je toekomst?!' Sander Bruggeling is blij dat het feest is geslaagd: "Het is natuurlijk altijd even afwachten of de leerlingen - zeker die van de bovenbouw- enthousiast te krijgen zijn voor een feest met een alcoholvrij karakter.

Maar met meer dan 400 leerlingen enthousiaste feestgangers kunnen we gelukkig zeggen dat dit is gelukt". Het Dalton Lyceum en `Verzuip jij je toekomst?!' wilden met dit feest een statement afgeven dat de school een belangrijke leefomgeving is van tieners en dat alcohol schenken op schoolfeesten geen vanzelfsprekendheid hoort te zijn. Sander Bruggeling: "Vanuit ons programma proberen we daarom alle middelbare scholen in deze regio zo ver te krijgen dat ze een alcoholvrij schoolbeleid gaan voeren. We hopen dan ook dat dit Dordtse initiatief volop navolging krijgt binnen onze regio."

Ook Sjoerd Storchart, docent aan het Dalton Lyceum, vindt de opzet van het schoolfeest geslaagd: "Je merkt dat het concept met de `happy drinks' van Pierre Wind aanslaat. Je moet de leerlingen ook echt een alternatief kunnen bieden. Alleen het verbieden van alcohol is niet genoeg. En als je ziet hoe gewild al die alcoholvrije cocktails bij de leerlingen waren, dan zie je dat dit concept kansrijk is.

Daarnaast was het natuurlijk erg leuk om te zien hoe Pierre Wind de drankjes aan de man bracht. Echt geweldig." Ook Pierre Wind zelf was te spreken over de `happy drinks-party' in Dordrecht: "Als ik al die jonge mensen lol zie hebben zonder alcohol, dan word ik daar zelf helemaal happy van. Die kids moeten de volgende morgen `gezonde hoofdpijn' hebben van het uit hun dak gaan en dus niet van de alcohol!"

Bij de ingang van `De Kazerne' is ook gecontroleerd of leerlingen zich niet thuis of in de omgeving hadden `ingedronken'. Sjoerd Storchart: "Onze school heeft blaasapparatuur, dus als wij een vermoeden hadden dat een leerling zich voor het feest had ingedronken, hebben wij een blaastest afgenomen. Slechts in enkele gevallen bleek dat scholieren alcohol hadden genuttigd en zij kwamen dan ook niet binnen."

Achtergrondinformatie `Verzuip jij je toekomst?!'
Uit cijfers blijkt dat alcoholconsumptie onder jongeren in deze regio hoog is. Overmatig alcoholgebruik leidt bij deze doelgroep tot gezondheidsrisico's en problemen met betrekking tot de openbare orde en veiligheid. Zo schaadt alcohol de ontwikkeling van de hersenen.

Het kan zelfs leiden tot definitieve hersenbeschadiging. Bovendien geldt: Hoe jonger kinderen alcohol drinken, hoe groter het verslavingsrisico op latere leeftijd. Ook liggen andere negatieve gevolgen op de loer, zoals alcoholvergiftiging, leer- en geheugenproblemen, slechte schoolprestaties en agressie. En denk aan ander risicovol gedrag, in het verkeer of onveilig vrijen.

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid willen, samen met belangrijke partners als de GGD, Openbaar Ministerie en Politie, het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Hiervoor is het programma `Verzuip jij je toekomst?! opgezet. Vanuit dit programma wil men met voorlichtingsactiviteiten, maar ook door strengere wet- en regelgeving en handhaving het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen.

Deel dit bericht met je vrienden!